Αν και η Credit Suisse προειδοποιεί πως ο ευρωπαϊκός κύκλος της καταναλωτικής πίστης έχει σχεδόν κορυφώσει, και εκείνος της επιχειρηματικής πίστης ακολουθεί με μικρή καθυστέρηση, οι συνθήκες στην ελληνική τραπεζική αγορά αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές και το 2007, με τον οίκο να τοποθετεί το σημείο καμπής στο πιο μακρινό μέλλον.
Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν πως τόσο οι κυκλικές όσο και δομικές τάσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αύξηση του δανεισμού στην Ελλάδα, μέσα στο 2007. Ειδικότερα, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, που προβλέπεται στο 3,9%, το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα που αυξάνεται κατά 3,3%, η βελτιούμενη καταναλωτική και βιομηχανική εμπιστοσύνη αλλά και η ελεγχόμενη επιβράδυνση στις τιμές των ακινήτων σε συνδυασμό με τα ακόμα χαμηλά επιτόκια, αναμένεται να συνθέσουν ένα ευνοϊκό σκηνικό για τα δάνεια.
Επιπλέον, λιγότερο εμφανείς παράγοντες, όπως ο σημαντικός πληθυσμός των μεταναστών, η τάση για «αντικατάσταση» των παλαιών -με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- κατοικιών και η μείωση του μεγέθους του μέσου νοικοκυριού (στα 2,6 άτομα), εκτιμάται ότι λειτουργούν υποστηρικτικά για την πιστωτική επέκταση.
Με αυτά τα δεδομένα, η Credit Suisse προβλέπει σταθερή αύξηση των δανείων και για το τρέχον έτος, με τη στεγαστική πίστη να αποτελεί το πιο δυναμικό κομμάτι της αγοράς, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, αλλά τα καταναλωτικά δάνεια να ρίχνουν ρυθμούς.
Ωστόσο, παρά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία του δανείων, οι αναλυτές του οίκου εντοπίζουν μία «παγίδα» για τις ελληνικές τράπεζες. Η όξυνση του ανταγωνισμού, αλλά και η τρέχουσα φάση του πιστωτικού κύκλου προϊδεάζουν για χαλάρωση των προϋποθέσεων στα δάνεια, ανοίγοντας το δρόμο για την επιδείνωση της ποιότητας κεφαλαίων στο μέλλον. Μέσα στο 2007 αναμένεται κάποια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, η οποία εκτιμάται ότι θα αντισταθμισθεί από τη βελτίωση των συνθηκών στα επιχειρηματικά δάνεια. Εξάλλου, η Credit Suisse προειδοποιεί πως όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, η επιδείνωση του πιστωτικού κύκλου ενδέχεται να έρθει τελικά αργότερα από ό,τι την περιμένει η αγορά.
Οι προβλέψεις αυτές επιτρέπουν στην Credit Suisse να παραμείνει θετική για τις ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές. Εξάλλου, οι αναλυτές δηλώνουν την προτίμησή τους για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και στο πλαίσιο της "στροφή" του ευρωπαϊκού πιστωτικού κύκλου. Η ΕΤΕ συγκαταλέγεται στη λίστα των επιλογών της Credit Suisse, την οποία συμπληρώνουν οι Societe Generale, Santander, Intesa San Paolo και UBS.
Αντίθετα, οι αναλυτές δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες που ελέγχονται από το δημόσιο, όπως η ΑΤΕ Bank. Παρά τη μεγάλη καταθετική της βάση, η τράπεζα δεν ακολουθεί εμπορικά δεδομένα στη στρατηγική δανεισμού της, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την κερδοφορία της, δηλώνει η Credit Suisse.
Μετακυλίοντας τις τιμές στόχους για το επόμενο 12μηνο, η Credit Suisse διατηρεί το στόχο για την ΑΤΕ στα 4,8 ευρώ (ουδέτερη σύσταση), ενώ τον αυξάνει για την Alpha στα 30 ευρώ από 27 ευρώ (outperform), για τη Eurobank στα 28,5 ευρώ από 25,83 ευρώ (ουδέτερη), για τη Marfin FG στα 48,8 ευρώ από 46,2 ευρώ (outperform) και για την ΕΤΕ στα 42 ευρώ από 38,9 ευρώ (outperform).
Κ.Σαμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr