Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου «η περιπέτεια αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Και αυτή δεν είναι μία αυθαίρετη εκτίμηση αλλά των ειδικών και της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείεται να απαιτηθεί και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων, οφείλουμε να δούμε με προσοχή το θέμα της οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεων - ανοιχτών και κλειστών - που αντιμετωπίζουν πλέον μία ζοφερή πραγματικότητα».
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά «το προφανές από την κυβέρνηση». «Να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, πολλές επιχειρήσεις που σήμερα παραμένουν ανοιχτές, ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο καθώς έχει σταματήσει η κατανάλωση, ενώ υπάρχει πάντα και ο φόβος μετάδοσης του ιού σε αυτούς που απασχολούνται. Μόνο τρόφιμα πωλούνται αυτή την στιγμή. Για αυτό και έχουμε καταγράψει πολλά αιτήματα εκπροσώπων διάφορων κλάδων, προκειμένου να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση την επιθυμία τους να κλείσουν, επειδή ακριβώς δεν αντέχουν το κόστος (φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, μισθοί, ενοίκια, έξοδα κίνησης) να παραμένουν ανοιχτοί χωρίς καμία καταναλωτική κίνηση. Η αγορά αυτή την στιγμή είναι σε μία μεταβατική κατάσταση, καθώς από τη μία κάποιοι κλάδοι λειτουργούν, χωρίς όμως αντικείμενο, ενώ κάποιοι άλλοι κινούνται κάπως εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου.», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ.
«Εξαιτίας λοιπόν της σιωπηλής απειλής του κορονοϊού και των αρνητικών συνεπειών στην επιχειρηματικότητα, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε την οικονομία μας έτσι ώστε μετά το τέλος της μεγάλης αυτής μάχης, να μετράμε όσο το δυνατόν λιγότερα «λουκέτα». Γιατί είναι βέβαιο ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Εκτιμώ μάλιστα ότι θα έχουμε μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον της τάξης του 10-15%, με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία», τονίζει ο ίδιος.
Προκειμένου λοιπόν να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες, να ληφθούν μέτρα στήριξης για όλους και μεταξύ των μέτρων πρέπει να είναι η μετάθεση όλων των υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών τουλάχιστον 3 μήνες μετά. Αν στηριχθούν αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις μας, τότε θα αυξηθούν και οι πιθανότητες διάσωσης θέσεων εργασίας, κάτι που ζήτησε χθες και ο Πρωθυπουργός. Για αυτό και πρέπει τα χρήματα που θα διαθέσει το κράτος για τους εργαζόμενους, να δοθούν άμεσα καθώς το μισθολογικό κόστος είναι από τα μεγαλύτερα για μία επιχείρηση. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο λοιπόν ότι χωρίς στήριξη, οι συνέπειες της κατάστασης που διαμορφώνεται για την οικονομία και τις επιχειρήσεις μας, θα είναι χειρότερες και από όλα τα μνημόνια μαζί», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr