Ενημερώνοντας τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα του Ecofin και του Eurogroup, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «εάν το ελληνικό Δημόσιο θεωρήσει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική προσφορά για το 11% των μετοχών του στην Εμπορική, θα πει όχι».
Διευκρίνισε δε, ότι για την εξαγορά των μετοχών του «θα δεχθεί ρευστό ή ισοδύναμο μετρητών (μετοχές με εγγυημένη τιμή αγοράς τους από ανάδοχο) και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναλάβει τον κίνδυνο των διακυμάνσεων μετοχών άλλων εταιρειών».
Έντονη κριτική δέχθηκε ο κ. Αλογοσκούφης από τον Γιάννο Παπαντωνίου για το «κλίμα παροχών ή αυξήσεων που καλλιεργείται για το 2007, την ώρα που η πρόβλεψη της Κομισιόν για έλλειμμα 3,7% θα οδηγήσει σε λήψη πρόσθετων μέτρων».
Ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη για αύξηση του ελλείμματος πάνω από 3%», ενώ η σχετική πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2007 «οφείλεται σε ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα του φετινού προϋπολογισμού».
Τόνισε ακόμη, ότι «η σύγκλιση με το μέσο όρο των '15' αυξάνει, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει για πρώτη φορά φέτος κάτω από το 3%, με πρόβλεψη για 2,6%, οι δημόσιες δαπάνες έχουν μειωθεί (από το 48,2% το 2004 στο 44,7% το 2006), όπως και η ανεργία (από 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004 στο 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006), ενώ οι εξαγωγές παρουσίασαν πέρυσι αύξηση 13,1% και φέτος 18,4%. Αύξηση 4% παρουσιάζει επίσης και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών».
Ο υπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα πληθωρισμού στην Ελλάδα», που εντάθηκε και με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να φθάσει ο πληθωρισμός το 2005 το 3,5%.
Ειδικά για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ο Νίκος Χριστοδουλάκης επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών ότι «προανήγγειλε το φόρο δύο εβδομάδες πριν την εφαρμογή του, δίνοντας στις εταιρείες την ευκαιρία να αγοράσουν πετρέλαιο και να το πουλήσουν μετά, τσεπώνοντας τη διαφορά».
«Για να μην υπάρξει έκπληξη στην αγορά και αναστάτωση, έπρεπε να αφήσουμε ορισμένες μέρες προσαρμογής» απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης. «Δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε υπήρξαν αλλαγές με άμεση εφαρμογή ενός μέτρου, μας καταγγέλλατε για αιφνιδιασμό της αγοράς και τώρα που δίνουμε περιθώριο λίγων ημερών, μας καταγγέλλετε ότι ευνοούμε την κερδοσκοπία;».
Παράλληλα, δεχόμενος την κριτική των Νίκου Χριστοδουλάκη και Χρίστου Βερελή για την κατάσταση στις ΔΕΚΟ, ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στις ΔΕΚΟ ήταν άσχημη και παραμένει, αλλού χειρότερη, αλλού καλύτερη. Αυτό είναι που μας ώθησε, μαζί με τους συναδέλφους, να κάνουμε το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων διυπουργικό».
«Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ έγινε ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενέστατες τάσεις τους. Ελπίζουμε ήδη από το 2006 να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά δεν θα φανούν αμέσως» συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr