Υπενθυμίζεται ότι η Δευτέρα 2 Νοεμβρίου είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση της Cosco για τον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.
Αναλυτικά, μετά από πολύωρη συνεργασία τα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία, που ξεκινά από τις 00.01 της Τρίτης 3 Νόεμβρίου.
"Αδυνατώ να κατανοήσω τη νομιμοποιητική βάση της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στη νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά.
Η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως όπως ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους, «ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως».
Η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως όπως ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους, «ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως».
Όπως εξήγησε, «στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στο ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς όσο και στα εργασιακά ζητήματα».
Τόνισε δε πως «τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μπορούν να προαναγγελθούν ούτε να προεξοφληθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με ισχύ νόμου».
«Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», υπογράμμισε η υπουργός, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2009, θα εξαντλήσει, μέσα από τον διάλογο, όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τους όρους της Σύμβασης, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και οι διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον ΟΛΠ ΑΕ, για τους μετόχους του αλλά και εν γένει για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».
’μεση συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη και τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρει, είναι «να συζητηθούν εκτενώς συγκεκριμένες θέσεις αλλά και προτάσεις του επιμελητηρίου».
Ειδικότερα, στην επιστολή του προς την κ. Κατσέλη ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι «η ανάγκη της συνάντησης καθίσταται επιτακτική μετά την εξαγγελία νέας 48άωρης απεργίας των λιμενεργατών που θα θέσει εκ νέου σε σοβαρή δοκιμασία το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον επιχειρηματικό κόσμο».
Στις επιστολές του δε προς την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ [OLPr.AT]ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζητά επίσης, άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι ολέθριες συνέπειες που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και η εθνική οικονομία, γενικότερα, από την καινούρια εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων στο Λιμάνι του Πειραιά.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συνεννόησης, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.
Εν τω μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο βουλευτής Θ.Δρίτσας συναντήθηκαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Οι βουλευτές εξέφρασαν τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ότι η παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα συνιστά ένα μεγάλο εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό έγκλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr