Οι Έλληνες τραπεζίτες θα μπορούσαν να χωρισθούν σε τρεις κατά βάση κατηγορίες.
1)Στους συγκρατημένα αισιόδοξους που εκτιμούν ότι από τα μέσα του β΄ τριμήνου το ΧΑ θα ξεκινήσει μια αργή διαδικασία ανάκαμψης.
2)Στους συντηρητικούς τραπεζίτες οι οποίοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη στο ΧΑ θα ξεκινήσει μετά το Φθινόπωρο και
3) Στους άκρους απαισιόδοξους που υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπουν ανάκαμψη ουσιαστική πριν από το 2010.
Στις εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται αυστηρά μόνο απόψεις τραπεζιτών και όχι των hedge funds καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να υπάρξει και μια άλλη κατηγορία των καταστροφολόγων που προβλέπουν πτώση στο ΧΑ προς τις1200 μονάδες όπως εδώ και 2μήνες σταθερά υποστηρίζουν. Κάποιοι εξ αυτών μιλούν ακόμη και για 800 μονάδες ωστόσο τα επιχειρήματα τους είναι πολύ θολά και ασαφή.
Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι
Η συγκρατημένη αισιοδοξία της πρώτης ομάδας τραπεζιτώνεδράζεται στο γεγονός ότι τελικά τα κέρδη των τραπεζών το 2009 θα υποχωρήσουν αλλά κέρδη θα υπάρξουν, οι επισφάλειες θα αυξηθούν αλλά δεν θα είναι δραματικές , τα βαλκάνια θα καταφέρουν να διασωθούν από την κρίση.
Η εκτίμηση αυτή εμφανίζει ένα δυνατό και ένα αδύναμο σημείο. Το δυνατό σημείο είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι προσδοκίες για τα κέρδη να επιβεβαιωθούν αλλά η αγορά θα πρέπει να περιμένειέως τον Αύγουστο δηλαδή στα κέρδη α΄ 6μήνου ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος της επίδρασης της κρίσης στην κερδοφορία. Τον Μάιο δηλαδή στις ανακοινώσεις των κερδών α΄ τριμήνου δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει σαφής εικόνα ή αν η εντύπωση που θα διαμορφωθεί στο α΄ τρίμηνο αλλάξει στα επόμενα τρίμηνα. Το αδύνατο σημείο της εκτίμησης αυτής είναι ότι υπάρχει ενδεχόμενο όπως τα χρηματιστήρια λειτουργούν ετεροχρονισμένα σε σχέση με την εκδήλωση ενός γεγονός έτσι και η ελληνική οικονομία να χτυπηθεί ετεροχρονισμένα.
Πρακτικά δηλαδή στους επόμενους μήνες η κρίση όχι απλά να χτυπά την πόρτα της οικονομίας αλλά και να έχει διεισδύσει στο εσωτερικό της. Με βάση αυτή την συγρατημένααισιόδοξη εκτίμησητο ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 1500 και 2000 μονάδων και από το δεύτερο τρίμηνο σταδιακά να ξεκινήσει η φάση της αργής ανάκαμψης. Τα σενάρια περί γρήγορης αύξησης του παγκόσμιου χρηματιστηριακού πλούτου , μάλλον θα πρέπει να περιοριστούν έως παραγκωνιστούν.
Οι συντηρητικοί τραπεζίτες
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται οι περισσότερο πραγματιστές που αντιλαμβάνονται την τραπεζική δραστηριότητα και το επιχειρείναπό μια ίσως πιο πρακτική ματιά. Οι τραπεζίτες αυτοί θεωρούν ότι η κρίση στην Ελλάδα θα ξεδιπλώνεται κατά κύματα και χρονικές φάσεις επηρεάζοντας όλο τον οικονομικό ιστό. Η αρνητική επίδραση της κρίσης στην οικονομία θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα και βεβαίως στην ανεργία.
Επειδή οι αντοχές της οικονομίας είναι ελαστικές εντός ορίων και επειδή η παραοικονομία συντηρεί την ρευστότητα οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι το ΧΑ δεν θα ανακάμψει πριν το Φθινόπωρο. Το επιχείρημα τους στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι όσο η ψυχολογία παραμένει αρνητική όσο θα υπάρχουν αμφιβολίες για την επόμενη ημέρα η μηχανή του ΧΑ δεν θα μπορέσει να εκκινήσει δυναμικά.
Η εκτίμησηαυτή εμφανίζει ένα δυνατό και ένα αδύναμο σημείο. Το δυνατό σημείο είναι ότι η προσέγγιση τους είναι ρεαλιστική θεωρητικά ή και ουσιαστικά. Το μέγεθος της επίδρασης της κρίσης στην οικονομία δεν μπορεί να προβλεφθεί ωστόσοκανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κραδασμούς στην πραγματική της οικονομία. Το αδύνατο σημείο είναι ότι οι αγορές θα ξεκινήσουν να ανακάμπτουν όταν και η Αμερική θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
Τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν είναι σαφέςπότε θα επιδράσουν θετικά στην αμερικανική αγορά οπότε όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτούν προσεκτικά την συμπεριφορά των αμερικάνικων χρηματιστηρίων. Με βάση τις εκτιμήσεις των συντηρητικών τραπεζιτών το ΧΑ θα μπορούσε να διολησθίσει αργά προς τις 1200 μονάδες και μέσα στους επόμενους 5 μήνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr