Καμία εταιρία δεν άντλησε κεφάλαια για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τον περασμένο Νοέμβριο ενώ η πρώτη που αναμένεται να προχωρήσει σε εισαγωγή και σε άντληση 690 εκατ. ευρώ είναι η Mead Johnson Nutricion, που παράγει προϊόντα για τη διατροφή παιδιών. Έτσι, οι μεγαλύτερες εισαγωγές έγιναν στην Ασία. Η μεγαλύτερη ήταν της εταιρείας Strong Petrochemical που πήρε 32,2 εκατ. δολ. από την κεφαλαιαγορά του Χονγκ Κονγκ και ακολούθησε της εταιρείας τροφίμων Sumber Alfaria Trijaya, που άντλησε 11,5 εκατ. δολάρια από το Χρηματιστήριο της Ινδονησίας.
Η εξέλιξη αυτή μόνο έκπληξη δεν προκαλεί.Αντίθετα, θεωρείται αναμενόμενη για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί οι βασικοί μέτοχοι δεν πουλάνε κομμάτια των εταιρειών τους σε τρίτους στις τρέχουσες τιμές καθώς τις θεωρούν πολύ χαμηλές, δεύτερον γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη σε περιουσιακά στοιχεία που ενσωματώνουν κίνδυνο (διακυμάνσεις) όπως είναι οι μετοχές και τρίτον υφιστάμενες εισηγμένες σε χρηματιστήρια εταιρείες αντλούν τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση (μόνο τον Ιανουάριο οι αυξήσεις κεφαλαίου από υφιστάμενες εισηγμένες ξεπέρασαν τα 12 δις. δολάρια).
Στην Ελλάδα, την αγορά των Αρχικών Δημοσίων Προσφορών κρατά ζωντανή η Εναλλακτική Αγορά (και όχι με την καθ αυτή έννοια της αύξησης κεφαλαίου και διάθεσης μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό, αλλά με την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο μέσω διάθεσης παλιών ή νέων μετοχών σε περιορισμένο κύκλο επενδυτών).
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το Χρηματιστήριο η διοίκηση φιλοδοξεί να προσθέσει επτά ακόμα εταιρείες στην ΕΝΑ το 2009. Στην πράξη η αγορά των δημοσίων προσφορών έχει κυριολεκτικά νεκρώσει και στην Ελλάδα.
Χρ. Ιωάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr