Με άλλα λόγια, το μακράς διάρκειας γερμανικό ομόλογο είχε τόσο μεγάλη ζήτηση που οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ήταν διατεθειμένοι να καταγράψουν ακόμη και απώλειες για το διάστημα που θα παρακρατούν τα χρεόγραφα στα χαρτοφυλάκιά τους.
Επενδυτές, ασφαλιστικές, τράπεζες και αναλυτές περίμεναν εδώ και μέρες με αγωνία τη στιγμή που η απόδοση θα υποχωρούσε κάτω από το μαγικό φράγμα του 0%. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα το επιτόκιο προσέγγιζε το επίμαχο όριο, εντούτοις το νέο «ορόσημο» στην οικονομική ιστορία της χώρας γράφτηκε τελικά προχτές Τρίτη, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων όλοι είχαν διαρκώς στραμμένο το βλέμμα τους στο γερμανικό ομόλογο καθώς δεν ήθελαν να χάσουν την ιστορική στιγμή», περιέγραφε το κλίμα ο αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο Ντέιβιντ Σνάουτς. Όλοι τους ήθελαν να ζήσουν από κοντά τη στιγμή «που θα εκσφενδόνιζε τη Γερμανία στον παράλογο κόσμο των αρνητικών επιτοκίων, στον οποίο ανταμείβεται η ανάληψη χρεών», σχολιάζει η Handelsblatt.
Η αναμφίβολα ιστορική αυτή εξέλιξη αποδίδεται περισσότερο στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, που εκφράζεται σε αρνητικά επιτόκια και πολυδάπανα προγράμματα μαζικής αγοράς ομολόγων. Ανά την υφήλιο τα βασικά επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, συμπαρασύροντας και τις αποδόσεις των ομολόγων.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται η Deutsche Welle, οι μόνοι που μπορούν να δρομολογήσουν την σταδιακή επιστροφή των επιτοκίων σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα είναι οι ισχυροί της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Fed. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προχωρήσει για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης σε αύξηση των επιτοκίων. Πρόσφατα οι αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν και νέα ανατίμηση, μέχρι τη στιγμή που η νέα έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα και να ξαναβάλει στο συρτάρι τις όποιες προσδοκίες.
Τον Μάιο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται η λήψη περαιτέρω μέτρων εκ μέρους της Fed, εκτιμούν αναλυτές.
Το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ. Αρχές του μήνα, ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν καταρχήν, και πιθανότατα για κάποιο διάστημα, στα σημερινά ή και σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Για να συμπληρώσει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η ευρωτράπεζα μπορεί να επιστρατεύσει και άλλα εργαλεία νομισματικής χαλάρωσης.
Το δυσμενές αυτό κλίμα έρχονται να επιβαρύνουν και οι ολοένα εντεινόμενοι φόβοι για ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δείχνουν άνοδο του Leave. Όλα αυτά προκαλούν τεράστια ανασφάλεια και ανησυχία στους επενδυτές οι οποίοι και στην αναζήτηση ενός ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, πέφτουν -σχεδόν αναπόφευκτα πλέον- πάνω στα γερμανικά ομόλογα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr