«Αρκετές φορές, μέσω κλειστών διαύλων, οι Γάλλοι συνάδελφοί μας επικοινώνησαν μαζί μας ... Παρεμπιπτόντως, χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Πέμπτη (26/12), το οποίο αναμεταδίδει το Politico.
Το Παρίσι απάντησε στους ισχυρισμούς του Λαβρόφ λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε και επιμένοντας ότι μια συνθήκη ειρήνης θα μπορούσε να συναφθεί μόνο με τους όρους της Ουκρανίας.
«Οι ρωσικές αρχές συνηθίζουν να κάνουν ακατάσχετες δηλώσεις που αποσκοπούν στη χειραγώγηση ενός επιθετικού πολέμου για τον οποίο φέρουν την πλήρη ευθύνη. Αν η Ρωσία θέλει ειρήνη, πρέπει να θέσει τέλος στον πόλεμο», δήλωσε Γάλλος διπλωματικός αξιωματούχος ως απάντηση στα σχόλια του Λαβρόφ.
«Όπως έχει επαναλάβει η Γαλλία από την αρχή του πολέμου, εναπόκειται στην Ουκρανία, την επιτιθέμενη χώρα, να καθορίσει τον χρόνο και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η Ουκρανία έχει προτείνει μια ειρηνευτική φόρμουλα την οποία η Γαλλία υποστηρίζει. Μια ειρήνη που συνάπτεται χωρίς τους Ουκρανούς δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μια διαρκής ειρήνη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Στην επίθεσή του κατά της γαλλικής θέσης, ο Λαβρόφ καυτηρίασε τη «διφορούμενη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Γαλλίας. Στοχοποίησε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δημιουργήσει μια μεταπολεμική ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.
«Μια τέτοια διφορούμενη συμπεριφορά δεν δημιουργεί την επιθυμία να πάρουμε στα σοβαρά αυτό που συμβαίνει με πρωτοβουλία των Γάλλων συναδέλφων μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν σχολίασε την τηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνοντας ότι η «ανάληψη πρωτοβουλιών» είναι «πάντα θετική», αλλά ότι «ό,τι και να λέει, [ο Πούτιν] δεν θέλει την ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί».
Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν αποκλείει την έναρξη ενός νέου διαλόγου με τον Πούτιν - πράγματι, ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης που βγήκε από το περιθώριο σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποτρέψει έναν πόλεμο πριν από τρία χρόνια - αλλά μόνο «όταν το πλαίσιο και οι συνθήκες είναι κατάλληλες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr