Μετά τη διακοπή ενός καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα, οι φινλανδοί ερευνητές έχουν υπόψιν τους ένα πετρελαιοφόρο. Το πλοίο «Eagle S» έχει τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία του Ελσίνκι.
Σύμφωνα με μετάδοση του ARD, το πλοίο πλέει υπό τη σημαία των Νήσων Κουκ. Υπάρχουν υποψίες ότι ανήκει στον ρωσικό σκιώδη στόλο. Την ώρα της βλάβης την ημέρα των Χριστουγέννων, το δεξαμενόπλοιο ταξίδευε κοντά στο καλώδιο μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας και σταμάτησε από φινλανδούς συνοριοφύλακες. Οι ερευνητές επιβιβάστηκαν στο πλοίο στα φινλανδικά ύδατα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το εξέτασαν. Το δεξαμενόπλοιο είχε χάσει την άγκυρά του, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές ερευνούν τώρα σοβαρή δολιοφθορά.
Βλάβη σε τέσσερα καλώδια επικοινωνίας
Είναι πλέον γνωστές και οι ζημιές σε τέσσερα καλώδια επικοινωνίας. Τρία από αυτά διέρχονται μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας. Η αιτία των βλαβών είναι ακόμη ασαφής. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στους καταναλωτές. Η επισκευή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τον φινλανδικό φορέα εκμετάλλευσης Fingrid.
Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία είναι πάντως σταθερή, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν υπάρχει λιγότερος άνεμος, για παράδειγμα, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στην Πλατφόρμα Χ ότι πρέπει να αποτραπούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο ρωσικός σκιώδης στόλος. Ο σκιώδης στόλος περιλαμβάνει πλοία που βοηθούν τη Ρωσία να εξάγει αργό πετρέλαιο. Μερικές φορές παράνομα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί συχνά παλιά δεξαμενόπλοια από άλλες χώρες για τον σκοπό αυτό.
Αυξημένη επαγρύπνηση λόγω διαφόρων περιστατικών
Οι χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς κατά κρίσιμων υποδομών, αφού από το 2022 και μετά έχουν καταρρεύσει πολλά καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και αγωγοί φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών κόπηκαν στα σουηδικά ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα. Οι υποψίες έπεσαν γρήγορα σε ένα πλοίο με κινεζική σημαία που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα του συμβάντος, ενώ το 2022 τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream που προμηθεύουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία καταστράφηκαν από εκρήξεις σε βάθος περίπου 80 μέτρων. Σύμφωνα με τις έρευνες, επρόκειτο για δολιοφθορά, αλλά ατυχήματα που αφορούν υποβρύχια καλώδια, για παράδειγμα με άγκυρες πλοίων, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τεχνικές βλάβες.
Η φινλανδική αστυνομία ερευνά επίσης ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και σε διάφορα καλώδια τηλεπικοινωνιών πέρυσι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, η αστυνομία υποθέτει ότι ένα πλοίο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τη ζημία με την άγκυρά του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr