Κάτω από τον υποβλητικό τίτλο «No Culture. Χωρίς Δημοκρατία», η εκδήλωση υπογραμμίζει τον απαραίτητο ρόλο του πολιτισμού στην καλλιέργεια της δημοκρατίας, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προάσπιση του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη.
Καθώς οι δημοκρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις, αυτό το συνέδριο ορόσημο -που διοργανώθηκε υπό τη λουξεμβουργιανή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών- συγκεντρώνει Υπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτιστικούς ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ηγέτες σκέψης από όλη την ήπειρο. Μαζί, θα εξερευνήσουν πώς ο πολιτισμός είναι η ψυχή της δημοκρατίας, προάγοντας την κριτική σκέψη, υπερασπίζοντας τη διαφορετικότητα και επιτρέποντας τον ανοιχτό διάλογο.
Πολιτισμός: Ο χτύπος της καρδιάς των δημοκρατικών κοινωνιών "Ο πολιτισμός δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση της κοινωνίας· είναι η κινητήρια δύναμή της. Σε μια δημοκρατία, ο πολιτισμός προωθεί τον διάλογο, ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προστατεύσουμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης ως ακρογωνιαίο λίθος των δημοκρατικών μας κοινωνιών», δήλωσε ο Έρικ Θιλ, υπουργός Πολιτισμού, εξ ονόματος της λουξεμβουργιανής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επίκεντρο στον Πολιτισμό της Ευρώπης «Πριν από εβδομήντα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Συνέλευση αναδιατύπωσε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ρόλο του πολιτισμού στην ήπειρό μας και η Ευρώπη ήταν μόνη που υιοθέτησε μια τέτοια πολιτιστική σύμβαση ορόσημο. Επικυρώθηκε και από τα 46 κράτη μέλη μας, αυτή η σύμβαση ήταν πάντα πηγή ενότητας, έμπνευσης και συνεργασίας και έχει αποδείξει την αξία της.
Σήμερα, σε περιόδους πολέμου και πολλαπλών κρίσεων στην Ευρώπη, πρέπει να δούμε ξανά την Πολιτιστική Συνέλευση ως πηγή ενότητας, έμπνευσης και δημοκρατικής πορείας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Alain Berset.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης την παρουσίαση της έκθεσης του 2023 για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στην Ευρώπη από τη Sara Whyatt, κορυφαία εμπειρογνώμονα στην ελευθερία της έκφρασης και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Μια κληρονομιά της ενότητας και της προόδουΗ Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση, που εγκρίθηκε το 1954, ήταν μια από τις πρώτες σημαντικές συνθήκες του Συμβουλίου, που επιβεβαίωσε τον ρόλο του πολιτισμού στην προώθηση των κοινών ιδανικών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραμένει ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών για την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ανταλλαγής, και μάλιστα η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ το 2023, αναγνώρισε και πάλι τον ζωτικό ρόλο του πολιτισμού ως ουσιαστικού πυλώνα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
- Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει περίπλοκες προκλήσεις, αυτή η διάσκεψη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία. Προασπίζοντας την πολιτιστική ελευθερία, το Συμβούλιο της Ευρώπης διασφαλίζει ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες μας παραμένουν ζωντανές, δημιουργικές και ανθεκτικές.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr