Εάν η γερμανική οικονομία δεν καταφέρει να ξεπεράσει τις διαρθρωτικές προκλήσεις, αναμένεται ανάπτυξη μόνο 0,4%. Όμως, εάν, από την άλλη, ακολουθηθεί η οικονομική πολιτική είναι πετυχημένη, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάπτυξη έως και 1,1 % για το 2025.
«Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη σαφές αν η τρέχουσα φάση στασιμότητας είναι μια προσωρινή αδυναμία ή μια μόνιμη και συνεπώς επώδυνη αλλαγή στην οικονομία», εξηγεί ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων του Ινστιτούτου.
Σύμφωνα με τον Wollmershäuser, η κακή κατάσταση των παραγγελιών, στην οποία έχει συμβάλει και η αυστηρή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και στη γερμανική αγορά, επιβαρύνει την οικονομία και επιβραδύνει την ανάπτυξή της. Από την άλλη, βέβαια, η αγοραστική δύναμη έχει επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα και οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του ifo, θα συνεχίσουν να μειώνονται και στη Γερμανία. Ως προς τον πληθωρισμό, το γερμανικό ινστιτούτο προβλέπει μείωση 2,3% και 2% για τα 2025 και το 2026 αντίστοιχα, όποιο σενάριο από τα δύο προηγούμενα κι αν επικρατήσει τελικά.
«Ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι το κατά πόσον η γερμανική οικονομία που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές θα μπορέσει να επωφεληθεί και πάλι από την ανάπτυξη σε άλλες χώρες», σχολιάζει ο Wollmershäuser.
Για τα επόμενα δύο χρόνια, το Ινστιτούτο ifo προβλέπει ανάπτυξη 1,2% στην ευρωζώνη, ένα αισιόδοξο 4% στην Κίνα και περίπου 2,5% στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Wollmershäuser, οι γερμανικές εξαγωγές αγαθών αποσυνδέονται όλο και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας έχει πέσει, ιδίως στη βιομηχανία και κυρίως εκτός Ευρώπης.
Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, αυτή η αδυναμία θα οδηγήσει σε υφέρπουσα αποβιομηχάνιση, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, καθώς βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό.
Η διαρθρωτική μετατόπιση από τη βιομηχανία προς τον τριτογενή τομέα αναμένεται να κρατήσει την παραγωγικότητα σε χαμηλά επίπεδα και να προκαλέσει, προσωρινή τουλάχιστον, αύξηση της ανεργίας. Μικρή αναπτυξιακή ώθηση αναμένεται να δώσει μεσοπρόθεσμα η αργή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του κατασκευαστικού κλάδου.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μια πιο αξιόπιστη οικονομική πολιτική θα βοηθήσει τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν και πάλι τις παραγωγικές τους δυνατότητες και, μέσω, λ.χ., φορολογικών κινήτρων, να επενδύσουν περισσότερο και να μειώσουν τις θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το σενάριο, θα βελτιωθούν και τα κίνητρα για εργασία· περισσότεροι άνθρωποι συνολικά θα εργάζονται και οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι θα παρατείνουν τις ώρες εργασίας τους. Αυτό με τη σειρά του θα ενίσχυε την ιδιωτική κατανάλωση και θα προκαλούσε ενδεχομένως μείωση του ποσοστού αποταμίευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr