Καταρχήν ο ίδιος ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης, στις συνεντεύξεις του στην τηλεόραση αλλά και στις ομιλίες του στη Βουλή και στις δηλώσεις του που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης, έχει ανοίξει τη θεματολογία του σε όλους τους τομείς. Οι αντιπολιτευτικές του αιχμές συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, η κριτική που ασκεί στην κυβερνητική πολιτική είναι τεκμηριωμένη και επί συγκεκριμένων θεμάτων και όχι αφηρημένη ή γενικόλογη.
Πέραν του Ανδρουλάκη, αναδεικνύονται και άλλα ικανά στελέχη που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ τα οποία επίσης ασκούν μια πολύ τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν κριτικάρει επαρκώς την κυβερνητική πολιτική ή ότι έχει μονομανίες, όπως στο παρελθόν με τις υποκλοπές. Ούτε ότι η αντιπολίτευση που ασκεί είναι λαϊκίστικη, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πάντα η κριτική του είναι σε συγκεκριμένα μέτρα και συνοδεύεται από εναλλακτικές προτάσεις. Για παράδειγμα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα επιτόκια των τραπεζών, όταν δηλαδή μειώνεται το Euribor να μειώνεται και το επιτόκιο δανείων των τραπεζών ανάλογα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση αύξησης του, στηρίζεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν είναι δηλαδή μια λαϊκίστικη πρόταση που επαναφέρει τον διοικητικό καθορισμού του επιτοκίου, όπως την χαρακτήρισε η κυβέρνηση, αλλά μια εισήγηση, όχι απλώς λογική αλλά και νομικά βάσιμη.
Αντίστοιχα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μειωθεί ο ΦΠΑ σε μερικά βασικά καταναλωτικά προϊόντα ώστε να ανακουφιστούν τα αδύναμα νοικοκυριά, δεν είναι μια πρόταση επικίνδυνη για τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά μια επιλογή πολιτικής που συνεκτιμά με την δημοσιονομική σταθερότητα και τις ανάγκες των πολιτών.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει επιτύχει πολύ μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα στηριζόμενη στους έμμεσους φόρους και κυρίως στον πολύ υψηλό ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται επί αυξημένων, λόγω διεθνούς εμπορικής και ενεργειακής κρίσης, τιμών. Τα τεράστια έσοδα του δημοσίου, η ΝΔ τα χρησιμοποιεί για ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα μέρος τους να διατεθεί για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Τεκμηριωμένες είναι και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα κέρδη των τραπεζών και τις υπερβολικές και παράλογες προμήθειες, για τις επενδύσεις, για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει ούτε λαϊκίστικες ούτε επιπόλαιες. Είναι τεκμηριωμένες, έχουν μετρηθεί δημοσιονομικά και εντάσσονται σε ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής από αυτό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.
Και είναι λογικό αυτό, αφού το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά βρίσκεται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Όπως είπε η ειδική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, στην ομιλία της για τον πορυπολογισμό, «Οι πολιτικές σας αποδεικνύουν ότι είστε μια δύναμη της προστασίας των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων και των insiders. Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι το όπλο των πολλών, των outsiders».
Αυτή η δήλωση αποκρυσταλλώνει τη βασική πολιτική διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα, καθώς το ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές έχει αρχίσει να εκπροσωπείται δημοσίως από περισσότερα στελέχη και έχει διευρύνει την αντιπολιτευτική του ατζέντα, ότι πρόκειται περί ενός συστημικού κόμματος, το οποίο δεν πρόκειται να ανατρέψει ούτε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε να εφαρμόσει ακραίες λαϊκίστικες και καταστροφικές πολιτικές. Προτείνει μια πιο δίκαιη προς τους πολίτες διανομή του πλούτου που φέρνει η ανάπτυξη και ο οποίος σήμερα απορροφάται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πολυεθνικές και τα ξένα funds.
Έχει ενδιαφέρον η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές με την επικράτηση πλέον χωρίς αμφισβητήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Σίγουρα ο ίδιος νιώθει ισχυρότερος και ότι δεν αμφισβητείται τουλάχιστον από τα στελέχη του και τους δίνει περισσότερες αρμοδιότητες, φαίνεται ότι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκαν ότι η επιλογή των ψηφοφόρων είναι ο Ανδρουλάκης και συντάχθηκαν υπό την δική του ηγεσία, ενισχύοντας τελικά το κόμμα και την εικόνα του. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ πείθει ως αξιωματική αντιπολίτευση και μπορεί να αρχίσει να πείθει ότι είναι σε θέση να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ευτυχώς για το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του χρόνο μέχρι τις εκλογές ώστε να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του αλλά και την εικόνα του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr