Και οι τρεις είχαν προηγουμένως συμπεριληφθεί στον κατάλογο, διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια φορολογικής διαφάνειας της ΕΕ, ώστε να συμμορφώνονται τουλάχιστον «σε μεγάλο βαθμό» – σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ – όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος.
Της διαγραφής προηγήθηκε η απόφαση του Φόρουμ να χορηγήσει εν προκειμένω στις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας συμπληρωματική εξέταση.
Στον ενωσιακό κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας παραμένουν ακόμη 9 περιοχές (Παράρτημα Ι): Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Αμερικανική Σαμόα, Βανουάτου, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Φίτζι.
Εν αναμονή της συμπληρωματικής εξέτασης που χορηγήθηκε, η Ανγκουίλα, η Δομίνικα και οι Σεϋχέλλες επί του παρόντος περιλαμβάνονται στο έγγραφο «Κατάσταση της συνεργασίας με την ΕΕ» (παράρτημα II), το οποίο καλύπτει περιοχές δικαιοδοσίας που δεν συμμορφώνονται ακόμη με όλα τα διεθνή φορολογικά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευθεί να εφαρμόζουν τις αρχές χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.
Το Κατάρ, η Κόστα Ρίκα, η Βόρεια Μακεδονία, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και το Χονγκ Κονγκ έχουν επίσης προστεθεί στο εν λόγω έγγραφο, ενώ η Αυστραλία, το Εσουατίνι και οι Μαλδίβες έχουν εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και, ως εκ τούτου, αφαιρέθηκαν από αυτό.
Μετά τη σημερινή αναθεώρηση, η Τουρκία εξακολουθεί να αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ.
Στα συμπεράσματά του τον Φεβρουάριο του 2021, το Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί έκτοτε, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr