Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει εκείνη την ημέρα τα συμπεράσματά της για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία της Ευρώπης και πώς επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ανοίξει και επίσημα η σχετική συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτει τους κανόνες αναφορικά με τα όρια χρέους κάθε χώρας, με στόχο τη διασφάλιση και τη σταθερότητα του ευρώ, του κοινού νομίσματος των 19 χωρών της Ευρωζώνης. Οι δημοσιονομικοί κανόνες (που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι μια χώρα κάθε χρόνο πρέπει να παρουσιάζει έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ ενώ το χρέος της δεν πρέπει να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ.
Αυτά ίσχυαν, όμως, προ πανδημίας και μένει να αποφασιστεί το πλαίσιο επαναφοράς τους. Υπάρχουν οι ακραίοι που θεωρούν ακριβή επιστροφή στο παρελθόν, ωστόσο, είναι πολλοί πλέον αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των κανόνων αυτών και κυρίως χαλάρωση των αυστηρών ορίων που θέτουν.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στις 19 Οκτωβρίου η Κομισιόν σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις που αφορούν την αναθεώρηση της οικονομικής της διακυβέρνησης. «Μια ευρείας κλίμακας και περιεκτικής δέσμευση με όλους του εμπλεκόμενους είναι αναγκαία, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης με χρονικό ορίζοντα το 2023», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, όπως σημειώνει το Reuters, θεωρείται αναγκαία από τη στιγμή που αυτοί έχουν καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκοι, από το 1999 όταν και υιοθετήθηκε το ευρώ.
Ο κόσμος από τότε άλλαξε και η πανδημία ανοίγει το δρόμο σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο στην Ευρώπη.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr