Ο ΠΟΥ αναμένεται να συντάξει ολοκληρωμένη έκθεση για τα ευρήματα της ομάδας, ωστόσο κάποιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει (πχ για τη μετάδοση του ιού μέσω κατεψυγμένων τροφίμων), προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε μέλη της ομάδας του οργανισμού.
«Είναι απογοητευτικό που βγήκαν πράγματα πριν από την επίσημη έκθεση. Η επιστήμη πρέπει να μας οδηγήσει έξω από αυτή την πανδημία και να αποτρέψει την επόμενη. Οι γεωπολιτικές μάχες έχουν δυσκολέψει αυτό το έργο. Έχει έρθει η ώρα να εμπιστευτούμε τα παγκόσμια συστήματα που στήσαμε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να τους δώσουμε μια ευκαιρία» ανέφερε σχετικά το μέλος της ομάδας, Πέτερ Ντάζακ.
Από την πλευρά του, ένας άλλος επιστήμονας, που συμμετείχε στην ομάδα ειδικών του ΠΟΥ, ο Βλαντιμίρ Ντέντκοβ προσπάθησε να δώσει ένα περίγραμμα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ουχάν. «Η μετάδοση του ιού δεν έγινε απευθείας από νυχτερίδα σε άνθρωπο. Δεν περιμέναμε να καταλήξουμε από την αρχή στον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού. Δεν βλέπουμε πως υπάρχει λόγος η Κίνα να κρύψει κάτι, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να προήλθε από κάποιο κινέζικο εργαστήριο» σημείωσε ο Ντέτνκοβ.
Ανατροπή στους καθησυχασμούς του ΠΟΥ
Κι ενώ από την πλευρά του ΠΟΥ γίνεται προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος πως η Κίνα δεν δημιούργησε εμπόδια στην έρευνα, μια δήλωση του καθηγητή Μάρτι Μακάρι από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Fox News, έρχεται να τα ανατρέψει όλα, καθώς φουντώνει εκ νέου τις θεωρίες για την προέλευση του θανατηφόρου ιού και την ευθύνη της Κίνας σε αυτό. «Η Κίνα έδωσε στην ομάδα του ΠΟΥ ελεγχόμενη και περιορισμένη πρόσβαση. Τους έδωσε μια έκθεση που ήταν ημιτελής και υποστηρίζει το αφήγημά της», ανέφερε ο Μακάρι.
Σχετικά με τη θεωρία για τη διάδοση του ιού μέσω κατεψυγμένων τροφίμων, ο Μακάρι τη χαρακτήρισε «επιστημονικά αβάσιμη», ενώ ζήτησε περισσότερο εξειδικευμένες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο κορονοϊός «έφυγε» έστω και από ατύχημα - από κινεζικό εργαστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr