Ακόμα σημειώνει:
"Αποτίουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες εργαζομένους της πρώτης γραμμής σε όλη την Ένωση: στους επαγγελματίες της υγείας, στους εργαζομένους στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και στην περίθαλψη, στους εργάτες στα εργοστάσια, στους ταμίες των σούπερ μάρκετ, στους καθαριστές και τους συλλέκτες απορριμμάτων για την ανιδιοτελή προσήλωσή τους στην προστασία και την ευημερία των άλλων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις γυναίκες που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων πρώτης γραμμής στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, στους οποίους συχνά δεν αποδίδεται η δέουσα σημασία.
Η κρίση που είναι σε εξέλιξη μας ανάγκασε να αναλογιστούμε συλλογικά την πραγματική κοινωνική αξία των επαγγελμάτων και των εργασιών που μας διατηρούν υγιείς και ασφαλείς και που φέρνουν τρόφιμα στο τραπέζι μας. Μας δίδαξε ότι, εάν θέλουμε να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία έχοντας μια ισχυρότερη οικονομία και μια συνεκτικότερη κοινωνία, τώρα είναι η ώρα να σημειώσουμε πρόοδο στα κοινωνικά δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά δικαιότερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους. Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που διακηρύχθηκε το 2017, είναι η πυξίδα μας για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Καθοριστική θα είναι και η συμβολή των κοινωνικών εταίρων.
Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία όσων κινδυνεύουν περισσότερο από επισφαλείς κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ θα στηρίξουν μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 στα κράτη μέλη της ΕΕ και θα παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη για συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, πρόσφατα εκδώσαμε κατευθυντήριες γραμμές για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων κρίσιμης σημασίας, ενώ μέσω κατευθυντήριων γραμμών για την υγεία και την ασφάλεια προσφέραμε καθοδήγηση για την ασφαλή επιστροφή στους χώρους εργασίας μόλις υποχωρήσει η διασπορά του κορονοϊού.
Σύντομα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα γενικότερο σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα μας βοηθήσει να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μετάβασης προς μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη Ευρώπη.
Ωστόσο, η κρίση αυτή αναδεικνύει και το πόσο επίκαιρες παραμένουν οι επικείμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ στον εργασιακό και τον κοινωνικό τομέα, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πρέπει να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων και να επενδύσουμε στις δεξιότητες των εργαζομένων για ένα πιο οικολογικό και ψηφιακό μέλλον. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια μέσω της θέσπισης μιας εγγύησης για τα παιδιά. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αμείβονται με μισθό που τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ως εκ τούτου, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε μια πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το 2021 θα παρουσιάσουμε ένα ακόμη σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Να είστε βέβαιοι ότι τα διδάγματα που θα αντλήσουμε από τη δοκιμασία που ζούμε σήμερα θα αποτυπώνονται πλήρως στις προτάσεις μας.
Μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισχυρή και κοινωνική Ευρώπη".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr