Η PwC εκτιμά ότι η άνοδος της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες που παρατηρήθηκε μεταξύ του τέλους του 2016 και των αρχών του 2018 έχει φτάσει στο τέλος της. Στις ΗΠΑ, η ώθηση που δόθηκε μέσω της παροχής δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να ατονήσει, τα αυξημένα επιτόκια εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις καθαρές εξαγωγές. Σύμφωνα με την PwC η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί από περίπου 2,8% το 2018 σε περίπου 2,3% το 2019.
Η Κίνα επίσης αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση σε σχέση με το 2018. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την καθοδική πορεία της οικονομίας στο ελάχιστο, ο αντίκτυπος των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ανάγκη διαχείρισης του χρέους είναι πιθανό να επιβραδύνουν ως έναν βαθμό την ανάπτυξη το 2019.
Η αγορά εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να συνεχίσει την πορεία σε οριακά επίπεδα, με την ανεργία να σημειώνει περαιτέρω μείωση ακόμη και στην περίπτωση μείωσης νέων θέσεων. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται αύξηση στους μισθούς αλλά και δημιουργία δυσκολίας για τις επιχειρήσεις που αναζητούν ταλαντούχα στελέχη. Το 2019, η PwC εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στις οποίες οι ρυθμοί αύξησης των θέσεων εργασίας παραμένουν υψηλά.
Σύμφωνα με τον Barret Kupelian, senior economist στην PwC: «Η δημιουργία 4,5 εκ. θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποτέλεσε τη σημαντικότερη οικονομική είδηση της χρονιάς που πέρασε.
Προβλέπουμε ότι αυτή η τάση το 2019 σταδιακά θα ατονήσει, με τα ποσοστά ανεργίας κάποιων οικονομιών όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γερμανίας να προσεγγίζουν τα αρχικά επίπεδα και τους ρυθμούς αύξησης των μισθών σταδιακά να αυξάνονται. Στην περίπτωση ομαλής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, εκτιμάται ότι και εκεί η ανεργία θα σημειώσει κάποια μείωση. Αντιθέτως, μια ανώμαλη έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας».
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να σημειώσει πτώση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία αναμένεται να ξεπεράσουν σε οικονομικό μέγεθος το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, εκτοπίζοντάς το από την πέμπτη στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Η εναλλαγή θέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας αποτελεί συχνό φαινόμενο λόγω παρόμοιων επιπέδων ανάπτυξης και σχεδόν ίσων πληθυσμών, όμως η άνοδος της Ινδίας είναι πιθανό να είναι μόνιμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC, το 2019 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ινδία αναμένεται να ανέλθει σε 1,6%, 1,7% και 7,6% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Mike Jakeman, senior economist της PwC: «Η Ινδία αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του πλανήτη, με τεράστιο πληθυσμό, θετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης λόγω του χαμηλού αρχικού επιπέδου του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία στην παγκόσμια κατάταξη του ΑΕΠ και στις ερχόμενες δεκαετίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία στο παρελθόν έχουν επανειλημμένα διαδεχθεί η μία την άλλη στην κορυφή της κατάταξης, παρ’ όλα αυτά η υποτονική ανάπτυξη του ΗΒ το 2018 αλλά και το 2019 είναι πιθανό να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Γαλλίας. Η δύναμη του ευρώ έναντι της στερλίνας αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr