Όπως αναφέρει η DW, η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει περίοδο εξασθένησης, η Κίνα βρίσκεται σε φάση αναπτυξιακής επιβράδυνσης και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.
Παρά τη δυσμενή συγκυρία όμως, οι γερμανικές εξαγωγές δεν χάνουν τη ζωτικότητά τους. Αντιθέτως, για το 2016 αναμένεται νέα μεγέθυνση-ρεκόρ κατά 4,5% σε σύγκριση με πέρσι. Το 2015 ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών έφτασε τα 1.250 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον Άντον Μπέρνερ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA), "αυτό το μοναδικό σερί επιτυχιών είναι εφικτό μόνο επειδή οι γερμανικές επιχειρήσεις, τόσο χωροταξικά όσο και σε σχέση με τον κατάλογο των προϊόντων τους, έχουν τοποθετηθεί σε ένα πολύ ευρύ φάσμα, κάνοντας έτσι διασπορά των (σ.σ. επενδυτικών) κινδύνων".
Μόλις το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών έχει πλέον προορισμό χώρες της ΕΕ. Ο σημαντικότερος εταίρος είναι οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Κίνα. Η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ κατά 19% το 2015 καθιστά κατά τον Άντον Μπέρνερ σημαντικό το υπό διαπραγμάτευση διατλαντικό εμπορικό σύμφωνο TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το οποίο κινδυνεύει να ναυαγήσει.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγικού Εμπορίου, η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να καθοριστούν οι κανόνες για την οικονομία και τη διεξαγωγή του εμπορίου τον 21ο αιώνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr