Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πει απόψε στους Ευρωπαίος ομολόγους του στο Ecofin πως θα ήταν λάθος ακόμα και να συζητηθεί ένα τέτοιο μέτρο πριν υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχεία στις αγορές ομολόγων.
Το Βερολίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιμένει στην αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των επενδυτών στις τράπεζες και τα κρατικά ομόλογα έτσι ώστε αυτοί, και όχι οι φορολογούμενοι να σηκώσουν το βάρος των διασώσεων.
Όπως μεταδίδουν οι FT, προτεραιότητα της Γερμανίας είναι πρώτα να δημιουργηθεί ένα καθεστώς που θα αποδυναμώνει τα δικαιώματα των επενδυτών σε κρατικά ομόλογα έτσι ώστε να είναι αυτοί που θα μοιράζονται το βάρος της αναδιάρθρωσης του χρέους υπερχρεωμένων κρατών και όχι οι φορολογούμενοι. Θέλει επίσης να διευκολύνει τις αρχές να επιβάλλουν ζημιές από καταρρεύσεις τραπεζών στους πιστωτές των ιδρυμάτων.
Ο στόχος αυτός του Βερολίνου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση που εξέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως την 1η προτεραιότητα για την ενίσχυση της ΕΕ, σε ομιλία του στο Στρασβούργο.
«Όλοι είδαμε τι συνέβη στην Ελλάδα το καλοκαίρι: Οι πολίτες απέσυραν τις καταθέσεις τους —πράγμα κατανοητό— επειδή δεν είχαν ούτε πίστη ούτε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κράτους να υποστηρίξει το τραπεζικό του σύστημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Χρειάζεται επειγόντως ένα συλλογικότερο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, γι’ αυτό η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση που θα κινείται προς την κατεύθυνση αυτή πριν από το τέλος του έτους.
Ασφαλώς γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση επ’ αυτού. Γνωρίζω όμως επίσης ότι πολλοί από σας συμμερίζεστε απόλυτα την πεποίθησή μου ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε. Στους πιο σκεπτικιστές έχω να πω τα εξής: η Επιτροπή έχει πλήρη συνείδηση ότι τα κράτη μέλη ξεκινούν από διαφορετικά σημεία αφετηρίας. Ορισμένα έχουν αναπτύξει και χρηματοδοτήσει ικανοποιητικά τα εθνικά τους συστήματα εγγύησης καταθέσεων. Άλλα δημιουργούν τώρα τέτοια συστήματα. Αυτές τις διαφορές πρέπει να τις λάβουμε υπόψη. Γι’ αυτόν τον λόγο, η έκθεση των πέντε προέδρων δεν υποστηρίζει την πλήρη αμοιβαιοποίηση αλλά μια νέα προσέγγιση μέσω ενός συστήματος αντασφάλισης. Θα παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό τις επόμενες εβδομάδες», επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr