«Ήταν αναμενόμενο, ότι το κοινοβούλιο στη Λευκωσία θα απέρριπτε την φορολόγηση των καταθέσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται τώρα ενώπιον συντριμμιών, διότι θέλησαν να ρίξουν τις ευθύνες και στους μικροκαταθέτες για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων. Απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τον οικονομικό τομέα και να τιμωρήσουν τους πραγματικούς ενόχους για την κρίση», σημειώνει το δημοσίευμα.
Το Spiegel επιγράφει ένα από τα ρεπορτάζ του με τη ρήση του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «Η καταστροφή στην Κύπρο φέρει την υπογραφή της Μέρκελ». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «το SPD επιρρίπτει στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι πρόδωσε τους ευρωπαίους καταθέτες. Επέτρεψαν ολόκληρη η Ευρωζώνη να βυθιστεί στο χάος».
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε το λάθος να θελήσει να σώσει την Κύπρο ως τόπο συγκέντρωσης τραπεζών» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung . «Θέλει να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά δεν θέλει να εκδιώξει παράλληλα τους πάμπλουτους επενδυτές. Για το λόγο αυτό αντιστάθηκε στη μεγαλύτερη επιβάρυνση των πλούσιων καταθετών θέλοντας να συγκεντρώσει τα χρήματα από τους μικροκαταθέτες. Είναι κρίμα που κανείς στην Ε.Ε. δεν ήξερε πώς να αποτρέψει κάτι τέτοιο».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της: «Η μητέρα της κρίσης και η αδελφή της. Το ελληνικό κούρεμα παρέσυρε στον γκρεμό την Κύπρο-τώρα η μιζέρια επιστρέφει από το νησί στην Αθήνα».
«Το κοινοβούλιο στη Λευκωσία δείχνει με το “όχι” το σωστό δρόμο: νέες διαπραγματεύσεις με την Κύπρο είναι άμεση επιταγή αυτή την ώρα», αναφέρει το δημοσίευμα της Freie Presse.
Αποστάσεις λαμβάνει, ωστόσο, η Donaukurier, η οποία κατακρίνει το Eurogroup ότι «υποχώρησε απέναντι στις προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου». Είναι αδιανόητο να σύρει στο ταμείο αυτούς που επωφελούνται από αμφίβολες συναλλαγές, σημειώνει η εφημερίδα. «Ακόμα και μια χρεοκοπία της Κύπρου φαντάζει τώρα πιθανή, και ίσως είναι η πρώτη έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη».
H Welt διαπιστώνει: «Είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί ένας απλός φορολογούμενος της ευρωζώνης πληρώνει εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ένας καταθέτης στην Κύπρο, ο οποίος θα είχε να χάσει πολύ περισσότερα από μια χρεοκοπία τραπεζών όχι. Είναι πια καιρός, η σχέση ανάμεσα στην ευθύνη, τον κίνδυνο και την εγγύηση να μπει σε σωστό πλαίσιο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr