Αναλυτικότερα, ο Ad van Tiggele σχολιάζει πως:
''Τελευταία γίναμε μάρτυρες κάποιων εξελίξεων στην αγορά οι οποίες φαίνεται να είναι αντιφατικές μεταξύ τους. Οι μετοχικές αγορές σημείωσαν σημαντική ανοδική πορεία, αλλά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό μειώθηκαν, αλλά οι αποδόσεις στη λήξη των ομολόγων εξασθένισαν. Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου αυξάνεται, αλλά οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς με χαμηλές αποδόσεις.
Τι συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά; Η πρόσφατη ανοδική πορεία των μετοχικών αγορών μπορεί να αποδοθεί στο συνδυασμό της σταθεροποίησης που παρουσιάζει η οικονομία των ΗΠΑ και των καλύτερων από τα αναμενόμενα εταιρικών κερδών. Αντίθετα με τους καταναλωτές, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να παίξουν το «παιχνίδι της Μεγάλης Ανάκαμψης» μόλις η οικονομία θα σταματήσει να επιδεινώνεται.
Τελευταία, αυτό το ενδεχόμενο ενισχύθηκε από τις κεντρικές τράπεζες που αποφάνθηκαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για περισσότερο χρονικό διάστημα και τις εταιρίες που ανακοίνωσαν μικρότερη κάμψη κερδών από την αναμενόμενη. Αντιθέτως, η καταναλωτική συμπεριφορά εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αγοράς κατοικίας και στη διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας. Οι καταναλωτές στην παρούσα φάση δεν βρίσκουν λόγους για να είναι αισιόδοξοι, γεγονός το οποίο είναι αποδεκτό δεδομένης της μεγαλύτερης πτώσης στις τιμές των ακινήτων των τελευταίων 80 ετών και της μεγαλύτερης αύξησης στα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων 30 ετών (στις ΗΠΑ).
Στη σκιά της μεγαλύτερης συσσώρευσης χρέους στην ιστορία, οι καταναλωτές όπως και οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή χρειάζεται να μειώσουν τα χρέη τους. Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν το πρόβλημα με μεγαλύτερο ζήλο από ποτέ, εν μέρει μειώνοντας το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό σε ρυθμούς ρεκόρ. Πράγματι, η επιθετική περικοπή του κόστους ήταν και ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη.
Τα νοικοκυριά επίσης μειώνουν το χρέος τους. Η πίεση που δημιούργησαν οι μειώσεις των θέσεων εργασίας, η απουσία αύξησης του πραγματικού εισοδήματος και οι φθίνουσες τιμές στην αγορά κατοικίας, τα οδήγησε στη λύση της αποταμίευσης, συμπεριφορά που δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα. Με λίγα λόγια, πιστεύουμε ότι οι αισιόδοξοι επενδυτές και οι επιφυλακτικοί καταναλωτές δρουν λογικά με βάση τη θέση που βρίσκονται. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, πολλοί ακόμα φοβούνται ότι το αυξανόμενο κρατικό χρέος και η συνεχής διοχέτευση νέου χρήματος θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον.
Αν και μία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής, φαίνεται ωστόσο ότι οι πιέσεις για περιστολή του πληθωρισμού που ασκούν τα πλεονάζοντα αποθεματικά και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας θα είναι ιδιαίτερα έντονες μέσα στο 2009 και ακόμα μέσα στο 2010. ’λλωστε, και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γηράσκων πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών αποτελεί επίσης ένα φαινόμενο που θα καταστέλλει τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία. Όσον αφορά τις μετοχές, η ανοδική περίοδος που διανύουν μπορεί να παραταθεί, δεδομένης της αισιοδοξίας που επικρατεί αναφορικά με τα εταιρικά κέρδη στο μέλλον. Όμως, μέσα σε ένα διάστημα 6 έως 9 μηνών, η θετική επίδραση στα κέρδη που ασκεί η περικοπή του κόστους και η αναπλήρωση των αποθεμάτων θα πρέπει να ακολουθηθεί και από μία αύξηση των δαπανών από την πλευρά των καταναλωτών, γεγονός το οποίο κρίνεται δύσκολο να συμβεί.
Δεν πιστεύουμε ότι στην περίοδο 2010 - 2011 θα γίνουμε μάρτυρες μίας ανάκαμψης των κερδών σχήματος V, όπως συνέβη την περίοδο 2004 - 2005. Το 2004 η ανάκαμψη ξεκίνησε από σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους των εταιριών και σε ένα περιβάλλον όπου οι καταναλωτές είχαν λιγότερα χρέη, υπήρχαν περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερες αποδοχές και αυξανόμενες τιμές στην αγορά κατοικίας. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναμένουμε ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο μοτίβο και τώρα. Ναι, θα ανακάμψουν τα κέρδη αλλά με μέτριους ρυθμούς.
Αυτή τη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr