Κρατώντας πανό που έγραφαν «Καλωσόρισες κατακτητή του Νταβός» και «Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας», χιλιάδες Τούρκοι με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, μόλις έφτασε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν εμφανώς εξοργισμένος είχε αποχωρήσει από συζήτηση στο Νταβός, αφού είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί ανθρώπους».
Θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουμε την κίνηση αυτή του Ερντογάν, απέναντι σε μια χώρα σύμμαχο της Τουρκίας, το Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής δεδομένα:
Στις 29 Μαρτίου 2009 οι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες να εκλέξουν δημοτικούς άρχοντες. Οι Τούρκοι πολίτες, στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία, ήταν και είναι αντίθετοι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή, και ιδιαίτερα η εκλογική βάση του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος ΑKP, του οποίου ιδρυτής είναι ο Ερντογάν.
Η τουρκική κοινή γνώμη «βράζει» εδώ και χρόνια εναντίον των «αδικιών» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Τα διπλά στανταρ με τα οποία κατά την επικρατούσα στην Τουρκία άποψη- κρίνουν οι ΗΠΑ την τρομοκρατία που στρέφεται εναντίον αμερικανικών συμφερόντων σε σχέση με αυτή που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας (βλέπε PKK) και η «ανοχή» που δείχνουν οι ΗΠΑ απέναντι στους «Κούρδους τρομοκράτες που σκοτώνουν τα παιδιά του τουρκικού λαού» έχουν οδηγήσει το μέσο (και το τονίζω, το μέσο) Τούρκο σε έναν έκδηλο αντι-αμερικανισμό, τον οποίο εξέφρασε με υπερβάλλον λαϊκισμό ο πανέξυπνος κ. Ρετζέπ.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, ως «πιστός»- στο βαθμό που του επιτρέπει το τουρκικό κατεστημένο- μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να μην καταφερθεί εναντίον της «σφαγής» των ομόθρησκών του. Σε ένα βαθμό, πέραν από την πολιτική, ο Ερντογάν βρήκε έναν τρόπο να κερδίσει για μια ακόμη φορά τη συμπάθεια της τουρκικής κοινής γνώμης, εκφράζοντας όσα ο μέσος Τούρκος-αλλά και ο ίδιος- έχει στο μυαλό του. Το τερπνον μετά του ωφελίμου, δηλαδή.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε και την παράμετρο ΔΝΤ. Ήτοι, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Ερντογάν γυρνά από το Νταβός- μια κατεξοχήν οικονομική διάσκεψη- νικητής, "πορθητής" (όπως και πριν 3 χρόνια όταν κατάφερε να ανοίξει τις πύλες της Ε.Ε. στην Τουρκία) ενώ κανείς δεν είδε την αποτυχία του να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τους όρους ενός δανείου που είναι απαραίτητο για την οικονομία της χώρας. Έτσι, για ακόμη μια φορά η εμφάνιση παραμέρισε την ουσία. Ο Ερντογάν γύρισε πολιτικά νικητής αν και οικονομικά ηττημένος. Γύρισε "ήρωας" για το λαό, ενώ είναι «μαύρο πρόβατο» για τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας, λόγω καθυστέρησης της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Καθόλου άσχημη επίδοση για τον κ. Ρετζέπ, δε νομίζετε;
Μάνος Ρούσσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr