Αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα της Wall Street έχει η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο. Πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον Απρίλιο.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα κινήθηκε ανοδικά τον Ιούνιο, η Wall Street, όπως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό των ρευστοποιήσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαμορφώθηκε στις 86,2 μονάδες τον Ιούνιο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 79,7 μονάδων τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 84,3 μονάδες.
Οι ΗΠΑ βάζουν ακόμη στο στόχαστρο πρόσθετες εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους $3,1 δισ., εντείνοντας τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο. Μεταξύ των προϊόντων, στα οποία εξετάζεται να επιβληθούν νέοι δασμοί εισαγωγής είναι ελιές, ποτά (μπύρα, τζιν), πατάτες, φορτηγά, ενώ θα αυξηθούν οι δασμοί σε προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυρί και γιαούρτι.
Παράλληλα, την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το α’ τρίμηνο, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο μίας μεγάλης πτώσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,63% και διαμορφώνεται στις 25.729,25 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει πτώση 1,50% στις 3.084,30 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει κατά 1,34% στις 9.995,80 μονάδες, αφήνοντας πίσω του το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr