Είχαμε σημειώσει πως οι πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Απρίλιο και έκαναν λόγο για ύφεση 3%. Έτσι και έγινε τελικά, αφού το ΔΝΤ υπολογίζει πλέον την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 στο 4.9%.
Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πιο εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.
«Η πανδημία Covid-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», δήλωσε το ΔΝΤ την Τετάρτη στην ενημέρωση του World Economy Outlook.
Το ΔΝΤ δηλαδή εκτιμά πως και η ανάπτυξη του 2021, θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά υπολόγιζε. Τον Απρίλιο πίστευε πως το rebound της παγκόσμιας οικονομίας θα αγγίξει το 5,8%, ενώ τώρα το περιορίζει στο 5,4%.
Το ΔΝΤ αιτιολογεί τις προβλέψεις του, επειδή τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα παραμείνουν σε ισχύ και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την παραγωγικότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού να πλήττονται. Επίσης, υπάρχει πάντα η ανησυχία για δεύτερο κύμα στο τέλος του 2020, που ενδεχομένως να επηρεάσει τις οικονομίες και τους πρώτους μήνες του 2020.
«Η απότομη πτώση της δραστηριότητας έρχεται με καταστροφικό πλήγμα στην παγκόσμια αγορά εργασίας», σημειώνει ακόμα το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια μείωση των ωρών εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι πιθανό να ισοδυναμεί με απώλεια άνω των 300. εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Προβλέψεις ανά χώρα
Στις προβλέψεις του το ΔΝΤ περιμένει ύφεση 8% στις ΗΠΑ το 2020, ενώ για την ευρωζώνη περιμένει διψήφιο ποσοστό, στο 10,2%. Η Γερμανία εκτιμάται ότι θα υποστεί ύφεση 7,8% φέτος για να αναπτυχθεί με ρυθμούς 5,4% το 2021. Για τη Γαλλία η βουτιά του ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο -12,5% το 2020, με τους ρυθμούς ανάκαμψης της επόμενης χρονιάς στο 7,3%. Συρρίκνωση 12,8% βλέπει το ΔΝΤ και για το ΑΕΠ της Ιταλίας φέτος. Λιγότερο από το ήμισυ του χαμένου εδάφους θα καλυφθεί την επόμενη χρονιά, με το ιταλικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται 6,3%. Ακριβώς ίδια (πτώση 12,8% φέτος, ανάπτυξη 6,3% το 2021) προβλέπεται και για το ΑΕΠ της Ισπανίας.
Δεν υπάρχουν στο επικαιροποιημένο κείμενο προβλέψεις για μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, το ΔΝΤ τον Απρίλιο ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση της τάξης του 10% φέτος και ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2021.
Η Βρετανία που ετοιμάζεται και για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται 10,2% φέτος για να ανακάμψει 6,3% το 2021 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.
Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,1% φέτος και του Μεξικό και της Αργεντινής κατά 10,5% και 9,9% αντίστοιχα.
H Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία όπου η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο το 2020, στο 1%.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr