Η εικόνα ωστόσο δεν θεωρείται παράδοξη στους επενδυτικούς κύκλους της Αθήνας που γνωρίζουν τις τακτικές που ακλουθούν τα μεγάλα εγχώρια και διεθνή dealing rooms, προκειμένου να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους, αξιοποιώντας την έλλειψη βάθους που χαρακτηρίζει τα Blue Chips.
Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ρευστοποιήσεων από τα hedge funds, την προεξόφληση φυσικά κάποια μορφής συμφωνίας με την τρόικα, αλλά και των σχετικά ελκυστικών αποτιμήσεων που διαμορφώθηκαν από το sell off του Σεπτεμβρίου και μετά.
Όπως φαίνεται στον συγκριτικό πινάκα της Deutsche Bank που δημοσιεύει το «reporter.gr» φαίνεται πως το ΧΑ εξακολουθεί να υπολείπεται σε αντίδραση έναντι των άλλων αγορών, στοιχείο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ξένους «παίκτες» των χρηματιστηριακών αγορών οι όποιοι κινούνται με μεγαλύτερη άνεση υπό τέτοιες συνθήκες.
Προφανώς και όπως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη η κίνηση διαθέτει πολλά κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά και άρα σημαντικό ρίσκο, αλλά από την στιγμή που οι fund managers είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στον κύκλο των συναλλαγών σημαίνει πως έχουν συνυπολογίσει τα δεδομένα.
Η τεχνική εικόνα
Ο αναλυτής της Hellenic American Securities Γιάννης Σπίρτος σχολιάζει πως η αγορά αναμένει ακόμη τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, όπως και κατά δεύτερο λόγο τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη για τα επιτόκια.
Ενώ δεν αναμένονται λογικά ανακοινώσεις Dranghi για ένα καινούριο stimulus πέραν του ήδη σε εξέλιξη προγράμματος επαναγοράς των ABS (Asset backed Securities)και αναμένοντας την ενεργοποίηση του δεύτερου TLTRO προγράμματος.
Επίσης κάποια σημάδια υποχώρησης από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όπως και κάποιες φήμες οτι αυξάνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης των 180 βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσαν το έναυσμα για την μερική κάλυψη short θέσεων σε μία ήδη υπερπουλημένη αγορά οδηγώντας τη στο πρώτο επίπεδο σημαντικών αντιστάσεων στις 323 περίπου μονάδες (άνω πλευρά του τριγωνικού σχηματισμού).
Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής πάνω από τις 323 μονάδες για τον FTSE ASE 25, επόμενο σημαντικό επίπεδο θα είναι αυτό των 331 περίπου μονάδων.
Το GGB ακολούθησε αυτή τη φορά με πτώση της απόδοσης από το 8.50% (27.11.2014) κάτω από το 8% προς το 7.80%, κίνηση η οποία ήταν επίσης υποστηρικτική στην ανοδική κίνηση των μετοχών.
Η προτιμώμενη στρατηγική μας παραμένει ίδια με οποιεσδήποτε ανοδικές αντιδράσεις να θεωρούμε ότι δίνουν την ευκαιρία για πωλήσεις σε καλύτερες τιμές. Αυτό θα αλλάξει μόνο με ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 336 μονάδων, ενώ κάτω αρχικοί στόχοι παραμένουν τα επίπεδα των 280/285 μονάδων.
A.T.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr