Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.406,20 μονάδες με απώλειες 0,55%, ο Νasdaq στις 2.167,84 μονάδες με πτώση 1,72% και ο S&P στις 1.300,26 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,99%.
Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, ο ρυθμός παραγωγικότητας των εργαζομένων επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο στις ΗΠΑ τη στιγμή που το εργατικό κόστος αυξήθηκε πέραν του προβλεπόμενου, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.
Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα, ο βαθμός στο οποίο ένας εργαζόμενος παράγει σε κάθε ώρα εργασίας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%, μετά από άνοδο 4,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 4,9% έναντι αύξησης 9% το πρώτο τρίμηνο, που ήταν η υψηλότερη από το 2000.
Εξάλλου, δόθηκε στη δημοσιότητα η Μπεζ Βίβλος, η οποία ενέτεινε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι αρκετές εταιρείες στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν τον περασμένο μήνα δυσκολίες, όταν προσπάθησαν να «μεταφέρουν» την αύξηση του ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές, καθώς η οικονομική ανάπτυξη σε αρκετές περιοχές επιβραδύνθηκε.
Στα της συνεδρίασης, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι λιανεμπορικές μετοχές. Από τον κλάδο ξεχώρισε η πτώση της Home Depot.
Από τον τεχνολογικό κλάδο σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε η μετοχή της Intel, καθώς ο αριθμός των θέσεων εργασίας που σκοπεύει να περικόψει η εταιρεία είναι μικρότερος του αναμενόμενου.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι ενεργειακές μετοχές λόγω της νέας υποχώρησης της τιμής του αργού. Απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil, Sunoco και Valero Energy.
Στον αντίποδα, άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών. Με κέρδη έκλεισαν οι Ford Motor και General Motors.
Αρνητικό κλίμα και στην Ευρώπη
Τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τον τελευταίο μήνα σημείωσαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι υπάρχει κίνδυνος για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.813,06 μονάδες με πτώση 1,21%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.115,52 μονάδες με απώλειες 1,11% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.929,30 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,88%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 7 Αυγούστου. Τα 17 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης έκλεισαν χαμηλότερα.
Οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους, μετά τη δημοσιοποίηση αμερικανικής έκθεσης που έδειξε ότι το εργατικό κόστος αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, ενώ η παραγωγικότητα επιβραδύνθηκε.
Ο Stoxx 600 βρίσκεται υψηλότερα κατά 10% από το χαμηλό που είχε καταγράψει τον Ιούνιο, λόγω των καλών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τεχνολογικές και οι χρηματοοικονομικές μετοχές.
Σημαντική πτώση της τάξης του 2,4% σημείωσε ο τίτλος της Nokia, ενώ η HSBC υποχώρησε κατά 0,7%.
Αρνητική ήταν η συνεδρίαση και για τις μετοχές από τον κλάδο των τεχνικών – κατασκευαστικών εταιρειών. Η Taylor Woodrow έπεσε 3% και η GeorgeWimpey 1,6%.
Απώλειες σημείωσαν και οι μεταλλευτικές μετοχές. Η BHP Billiton υποχώρησε κατά 2,3%, μετά και την υποβάθμιση της μετοχής από χρηματιστηριακή εταιρεία.
Στον αντίποδα, άνοδο 0,3% κατέγραψε η Credit Agricole, μετά την ανακοίνωση των πολύ καλών της αποτελεσμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr