Από τη μία ήταν η διεθνής αρνητική συγκυρία, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει μετατρέψει τα χρηματιστήρια σε ασανσέρ, σε συνδυασμό με τα άσχημα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, εταιρειών που έχουν άμεση έκθεση στο retail, όπως η General Electric, καταδεικνύοντας ότι η ύφεση στις ΗΠΑ έχει αγγίξει και αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της οικονομίας, την κατανάλωση.
Το αποτέλεσμα ήταν οι ευρωπαϊκέ;ς αγορές τη Παρασκευή να διευρύνουν τις απώλειές τους και το Χ.Α. να διολισθήσει από τα υψηλά των 4.109 μονάδων.
Επιπρόσθετα, επιβαρυντικά για το Χ.Α. λειτούργησε η έκθεση της Fitch, καθώς για πρώτη φορά τίθεται θέμα subprimes στην Ελλάδα.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή το «R», διεθνής οίκος επισημαίνει ότι υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι από τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης καθώς και αυτά σε ελβετικό φράγκο.
Τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο δεν έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους κρίσεων και δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις τράπεζες.
Η Fitch επισημαίνει πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εκτεθεί ή δημιουργήσει σύνθετα ή υψηλού ρίσκου στεγαστικά δάνεια ωστόσο κάποια από αυτά τα προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης.
Οι ελληνικές τράπεζες επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου χορηγώντας τα τελευταία χρόνια δάνεια στεγαστικής πίστης με πολύ χαμηλά επιτόκια καθώς και δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Την ίδια ώρα, η Emporiki Bank σημειώνει ότι η «διολίσθηση» των τελευταίων συνεδριάσεων δεν έχει ακυρώσει τα θετικά σήματα των δεικτών, καθώς ο ΓΔ παραμένει υψηλότερα των στηρίξεων.
Η ΑΧΕ εκτιμά πως αν αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μπορεί σταδιακά να επεκταθεί η ανοδική κίνηση μέχρι τις 4.500 μονάδες.
Τα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στις 4.045μ, 3.985μ, 3.915μ και 3.810μ.
Ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 3.985μ θα αντιμετωπισθεί ως αρνητική εξέλιξη, τουλάχιστον βραχυχρόνια, καθώς θα ακυρώσει το σενάριο μιας σχετικά γρήγορης προσέγγισης των 4.300μ και ο ΓΔ θα μπει σε φάση επιβεβαίωσης της αντοχής των στηρίξεων.
Αξιο παρατήρησης, τόσο τις ανοδικές, όσο και τις πτωτικές συνεδριάσεις αποτελούν οι χαμηλές συναλλαγές.
Την Παρασκευή ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 374,2 , εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα, μόλις στα 304 εκατ. ευρώ.
Την εβδομάδα που πέρασε δε, οι συναλλαγές μειώθηκαν περαιτέρω σε σχέση με τη προηγούμενη, σε ποσοστό 33%, διαμορφώνοντας τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 323 εκατ. ευρώ.
Επίσης, συνεχίστηκαν και οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, στα 3,03 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που πέρασε με το ύνολο των εκροών από την αρχή του χρόνου στα 76 εκατ. ευρώ.
Την Παρασκευή από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 175 υποχώρησαν, έναντι 61 που ενισχύθηκαν και 51 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Εξαιτίας της Fitch σήμερα και της έκθεσης της Deutsche Bank, οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνεχίστηκαν.
Η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 4,85%, στα 32,20 ευρώ με όγκο 2,493 εκατ. τεμάχια, η Κύπρου κατά 4,60%, στα 7,88 ευρώ με 2,326 εκατ. τεμάχια και η Eurobank κατά 3,93%, στα 18,58 ευρώ με 1,058 εκατ. τεμάχια.
Μικρότερες ήταν οι πιέσεις σε Alpha και Πειραιώς, με κλείσιμο στα 20,48 ευρώ και 19,80 ευρώ αντίστοιχα ή οριακή πτώση από 0,19% και 0,20% αντίστοιχα.
Το γύρισμα της αγοράς έφερε ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ που ενισχύονταν ενδοσυνεδριακά κλείνοντας στο «κόκκινο», με πτώση 0,95%, στα 18,82 ευρώ και 1,106 εκατ. τεμάχια και 1,19%, στα 28,26 με 507 χιλιάδες τεμάχια αντίστοιχα.
Ενίσχυση κερδών στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο πάνω από 2%, στα 23,88 ευρώ με 777 χιλιάδες τεμάχια, Ιντραλότ κατά 1,15%, στα 12,34 ευρώ (ανακοινώθηκαν αρκετές εξαγορές λοταριών μέσα στην εβδομάδα) και ΜΕΤΚΑ 0,75%, στα 13,46 ευρώ.
Με πτώση, τέλος, έκλεισαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola, Μαϊλλης.
Τεχνική Ανάλυση
Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "ο Γενικός Δείκτης σε σ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr