Από την άλλη μεριά, η απογοήτευση, η νευρικότητα και τα... κακά μαντάτα, παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού τομέα, τα οποία σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, απειλούν πως δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο των αγορών.
Με λίγα λόγια, η εικόνα των αγορών κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι. Και δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν η μεταβλητότητα που κυριάρχησε στις αγορές τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, συνεχισθεί και στους επόμενους τρεις.
Τουλάχιστον όμως, οι επενδυτές την εχουν συνηθίσει. Το πρώτο τρίμηνο ήταν ένα τρίμηνο «τρέλας»
Τα χαμηλά από τα υψηλά του παγκόσμιου δείκτη MSCI για παράδειγμα, από τα μέσα του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, απέχουν πάνω του 11%. Μόνο μέσα στον Μάρτιο έχασε 2,4% μέσα σε μία ημέρα, για να κερδίσει 3,18% την επόμενη και να ξαναχάσει 1,5% την μεθεπόμενη!
Από τις αρχές του έτους, ο δέικτης αυτός μετρά απώλειες της τάξης του 9% ενώ άλλοι βασικοί δείκτες χάνουν πολλά περισσότερα. Η ελληνική αγορά βρίσκεται στο -24,8%, το Παρίσι στο 16%, το Λονδίνο στο -11,5%, η Φρανκφούρτη στο -18,6% και το Μιλάνο 17,7%.
Και στην αγορά ομολόγων δεν έλλειψε η μεταβλητότητα, με τις απόδοσεις να μειώνονται συνεχώς καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν «ασφάλεια». Η απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου κρατικού ομολόγου κινήθηκε στο trading range των 75 μονάδων βάσης, ενώ στα ίδα πλαίσια - αν και λίγο πιο περιορισμένες- ήταν και οι διακύμασεις στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό ομόλογο. Και τα δύο ομόλογα σήμερα βρίσκονται κάτω του 4%, γεγονός που ιστορικά τα κάνει εξαιρετικά ακριβά.
Εντωμεταξύ το δολάριο σφυροκοπήθηκε άσχημα χτυπώντας σειρά νέων χαμηλών έναντι πολλών βασικών νομισιμάτων, έχοντας υποτιμηθεί κατά 7% έναντι του ευρώ μέσα σε 90 ημέρες..
Ολα αυτά λοιπόν για κάποιους σημαίνουν πως σε κάποιες αγορές η «αξία» λαι η «ευκαιρία» έχουν κάνει την εμφάνισή τους και είναι καιρός να το εκμεταλλευτούμε.
Πολλοί αναλυτές σήμερα υποστηρίζουν ότι όποια αξία έχει ξεπουληθεί είναι και η πιο ελκυστική πλέον. Πίσω από την αισιοδοξία αυτή, βρίσκεται και η εκτίμηση ότι η Fed θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τονώσει το σύστημα με ρευστότητα έτσι ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα της κρίσης του subprime και να σώσει την αμερικάνικη οικονομία από το ναυάγιο.
Ομως, αυτή είναι η αισιόδοξη άποψη. Για κάποιους αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, από εδώ και πέρα μόνον εκείνοι που αντέχουν να χάσουν χρήματα μπορούν να αναλαμβάνουν τα ρίσκα στις αγορές και πως οι τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνουν αργά και σταδιακά
Για άλλους το δεύτερο τρίμηνο που έρχεται φαίνεται το ίδιο τρομακτικό όσο και το πρώτο, με την αβεβαιότητα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και το βάθος της πιστωτικής κρίσης να παραμένουν άλυτα προβλήματα.
Το μέγεθος της κρίσης του subprime, η αξιοπιστία της Fed, η διαλυμένη καταλωτική εμπιστοσύνη και η όλο και πιο αργή οικονομική ανάπτυξη, δεν έχουν ακόμη πλήρως αποτιμηθεί στις μετοχές. Η αγορά έχει ακόμα πολλά να..χωνέψει. Κυρίως τον κίνδυνο στην εταιρική κερδοφορία.
Ολα αυτά μαζί λοιπόν, συνθέτουν την εικόνα της συνέχισης της μεταβλητότητας και στο δεύτερο τρίμηνο με το γιο-γιο όλων των αξιών να συνεχίζεται καθώς θα εξακολουθήσουμε να παίρνουμε ανάμεικτα οικονομικά στοιχεία, διαφορετικές προσδοκίες για τα επιτόκια και άσχημες εκπλήξεις.
Πολλές οι ευκαιρίες λοιπόν, πολλοί όμως και οι κίνδυνοι Σε τέτοιου είδους αγορές μπορεί εύκολα κανείς να χάσει χρήματα αλλά και την... ψυχραιμία του.
Κ. Ελευθερίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr