Οι υποβαθμίσεις των ξένων τραπεζών, όπως της Lehman Brothers από τη Moodys και την HSBC, η πώληση της Bear Sterns στη JP Morgan στο 1/10 της αξίας της, οι νέες πιέσεις στο δολάριο, που βρίσκεται στα τάρταρα έναντι του ευρώ, η άνοδος των τιμών του χρυσού και του πετρελαίου, προκαλούν εκρηκτικό μείγμα για τη συνέχεια, όσο κι αν προσπαθούν, η Fed, οι κεντρικές τράπεζες, ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους να κατευνάσουν τα χρηματιστήρια και τις αγορές.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπερνούσαν σε απώλειες το 3%.
Αυτή την ώρα όμως, οι απώλειες δείχνουν σα να έχουν περιοριστεί, με το FTSE στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,75%, ο Cac στο Παρίσι κατά 2,21% και ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 2,93%.
Ενδεχομένως, στο περιορισμό των αρχικών απωλειών να «βοήθησε» η συγκρατημένη υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,28%, ο Nasdaq κατά 1,34% και ο S&P κατά 1,13%.
Στην Αθήνα, το ταμπλό βάφτηκε «κόκκινο», καθώς 249 μετοχές υποχώρησαν, 22 ενισχύθηκαν και 17 παρέμειναν αμετάβλητες. Με εξαίρεση τον ΟΤΕ και τη MIG, οι υπόλοιπες μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα ρευστοποιήσεων.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς από τη στιγμή που διεσπάστη η στήριξη των 1970 - 1980 μονάδων για τον 20άρη, ξεκίνησαν οργανωμένες εντολές πώλησης από τους ξένους, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειές τους.
Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και ο τραπεζικός δείκτης που βρέθηκε σε χαμηλά εδώ και 20 μήνες, καθώς διεσπάσθησαν οι 5.000 μονάδες, κλείνοντας στις 4.961. Πρόβλημα υπήρξε και στην αγορά των παραγώγων.
Το Χ.Α. βλέποντας τη κρισιμότητα της ημέρας λόγω των μεγάλων ρευστοποιήσεων και λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δύσκολη θέση των ειδικών διαπραγματευτών στην αγορά παραγώγων πήρε την απόφαση να τους απαλλάξει από την υποχρεώση να εισάγουν εντολές αγοράς και πώλησης στα συμβόλαια.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό σε μία τέτοια συνεδρίαση κανείς δεν θα έβγαινε long, δηλαδή δεν θα "έπαιζε"
την αγορά ότι θα ανέβει που σημαίνει ότι εντολές αγοράς θα υπήρχαν μόνο από market makers, ενώ οι πωλήσεις που θα έστηναν θα έμεναν ανεκτέλεστες.
Έτσι στο τέλος της ημέρας και κυρίως στο τέλος της προσεχούς Πέμπτης που λήγουν τα ΣΜΕ, οι market makers θα σημείωναν σημαντικές ζημιές.
Απώλειες 8% κατέγραψε η μετοχή της ΕΤΕ, κλείνοντας στα 31,30 ευρώ, με 3,497 εκατ. τεμάχια, κατά 5,11% υποχώρησε η Eurobank, στα 17,46 με 2,3 εκατ. τεμάχια, κατά 3,10% υποχώρησε η Κύπρου, στα 7,50 ευρώ με 2,2 εκατ. τεμάχια, κατά 4,72% η Πειραιώς στα 16,96 ευρώ με 2,1 εκατ. τεμάχια και κατά 5% η Alpha Bank, στα 19 ευρώ με 1,779 εκατ. τεμάχια.
Από εκεί πέρα, στο «κόκκινο» με έντονη πτώση σημειώθηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ, υποχωρώντας σε ποσοστό 5,97%, στα 18,60 ευρώ με 1,342 εκατ. τεμάχια, πτώση 4,26% για την ΕΧΑΕ, στα 13,50 ευρώ με 597 χιλιάδες, απώλειες 6,19% για τη μετοχή της Ιντραλότ, στα 10,60 ευρώ και 4,90% για τη Jumbo, στα 17,86 ευρώ.
Η έντονη πτώση στην αγορά είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν margin calls για όσους είχαν πάρει ανοιχτές θέσεις σε μετοχές, ειδικά αυτές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για περιπτώσεις μετοχών, όπως της ΑΕΓΕΚ και της Λιβάνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr