Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 0,68% (η δεύτερη ανοδική εβδομάδα σε κλείσιμο από την αρχή του χρόνου), ενώ οι απώλειες από την αρχή Ιανουαρίου αγγίζουν το 16%.
«Το καλό είναι ότι έχει μειωθεί ο τζίρος», υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης. «Σημαντικό κομμάτι των επενδυτών έχει μείνει στην άκρη, μέχρι να περάσει η μπόρα. Εκείνο που προέχει είναι η σταθεροποίηση, στη συνέχεια θα επέλθει το short covering κι έπειτα θα μπορούμε να μιλάμε για στοχεύσεις σε δείκτη και τιμές».
Σύμφωνα με τον κ. Β. Χαρατσή, διευθύνοντα σύμβουλο της Beta Χρηματιστηριακή, «οι περιπτώσεις μετοχών, όπως ο ΟΠΑΠ, που έχει μπροστά του και το euro στο ποδόσφαιρο, o OTE, η ΔΕΗ και η Ιντραλότ αποτελούν τις πλέον ελκυστικές περιπτώσεις και από την άποψη των μεγεθών και από τη πλευρά του story».
Στο μεταξύ, υπό πίεση βρίσκονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά κατά την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων και των ενεργειακών προϊόντων οδηγεί σε άνοδο τις εταιρίες εμπορευμάτων από τη μία και η απώλειες που καταγράφουν Fannie Mae και Freddie Mac προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέτρεψαν εν μέρει την προηγούμενη αρνητική τους πορεία και διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή με μεικτά πρόσημα, μετά την άνοδο που καταγράφουν οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής προσωπικών δανείων στην Αγγλία, Lloyds και της Alliance & Leicester.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,29% στις 5.949,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,11% στις 4.85346 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,74% στις 6.854,07 μονάδες.
Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α., παρά τα χαμηλά στις 4.299 μονάδες, πέρασε σε θετικό πεδίο, κλείνοντας στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 4.350,03 και οριακή άνοδο 0,12%.
Η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες, 139, έναντι 96 που ενισχύθηκαν και 52 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Η μετοχή της Εθνικής δεν διατηρήθηκε για πολύ στα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 38,56 ευρώ, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να «γυρίσει» στα 38,22 ευρώ, όπου και έκλεισε, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε και χαμηλότερα στα 37,60 ευρώ.
Στην μετοχή άλλαξαν χέρια 1,1 εκατ. τεμάχια. Σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε και η μετοχή της Alpha, αν και περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες, στα 20,90 ευρώ και όγκο 991 χιλιάδων τεμαχίων.
Αντιθέτως, αντίδραση εκδηλώθηκε στην Eurobank που ενισχύθηκε πάνω από 2%, στα 19,20 ευρώ και λιγότερο ενισχύθηκε η Πειραιώς, στα 21,36 ευρώ.
Κίνηση παρόμοια με αυτές που εκδηλώθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν σε Alpha Bank, Εurobank και ΕΤΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΧΑΕ, που από τα περίπου 23 ευρώ οδηγήθηκε τη Παρασκευή στα 18,24 ευρώ, με όγκο 481 χιλιάδων τεμαχίων.
Κατά τα άλλα, κλείσιμο κάτω από τα 30 ευρώ για τη ΔΕΗ, ενώ στο κλείσιμο πέρασε σε θετικό πρόσημο η μετοχή ου ΟΠΑΠ, στα 23,82 ευρώ. Αντίδραση σημειώθηκε για τη Coca Cola, στα 29,80 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 11,10, την Ιντραλότ στα 13 και τον Τιτάνα στα 30,62 ευρώ 9αναμένονται τα αποτελέσματα της απελθούσης χρήσης την ερχόμενη εβδομάδα).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr