Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθημερινά, εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα υφίσταται σημαντικές πιέσεις από ξένους θεσμικούς, που γυρίζουν τη μετοχή σχεδόν ένα χρόνο πίσω, ενώ, σύμφωνα με αυτά που ψιθυρίζονται στα χρηματιστηριακά γραφεία, υπάρχουν χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, που έχουν τιμή κτήσης μετοχών της ΕΤΕ στα επίπεδα εξαγοράς της Finasbank...
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι οι ανοδικές συνεδριάσεις, όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας, αλλά και η χθεσινή αποτελούν ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.
Το γύρισμα της Εθνικής, μίας μετοχής που παραδοσιακά αποτελεί πόλο έλξης των ξένων κεφαλαίων που τοποθετούνται στο Χ.Α., δίδει το έναυσμα για να περάσουν οι ρευστοποιήσεις, τόσο στις άλλες τράπεζες, όσο και σε άλλα blue chips, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ κ.ά.
Αναλυτικότερα, η μετοχή της ΕΤΕ σημείωσε απώλειες 2,13%, στα 36,70 ευρώ και όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια. Στο «κόκκινο» έκλεισε και η μετοχή της Πειραιώς σε ποσοστό 1,60%, στα 20,90 ευρώ, με όγκο 543 χιλιάδων τεμαχίων.
Πτώση κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα για τη Eurobank, στα 18,44 ευρώ και οριακή άνοδος για την Alpha Bank στα 20,58 ευρώ.
Κάθετες απώλειες, που διευρύνθηκαν κατά τη διαδικασία των call auctions για τον ΟΤΕ, που απώλεσε 4,05%, στα 20,40 ευρώ, διακινώντας 974 χιλιάδες τεμάχια. Κλείσιμο στα 30,30 ευρώ για τη ΔΕΗ και πτώση 1,81% και συναλλαγές 426 χιλιάδες τεμάχια.
Έντονες ακόμα ήταν οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, που υποχώρησε σε ποσοστό 4,03%, στα 23,80 ευρώ και την ΕΧΑΕ κατά 3,22%, στα 18,86 ευρώ, παρά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα 12μήνου.
Οι πιέσεις στο Χ.Α., είναι γεγονός ότι προέρχονται από την πτώση των ξένων χρηματιστηρίων.
Την Τετάρτη, εντάθηκε η φημολογία ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρίες θα καταγράψουν περαιτέρω απομειώσεις. Απώλειες αναμένεται να καταγράψουν οι Morgan Stanley και Bank of America, μετά την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου από την KKR Financial Holdings και το δημοσίευμα των Financial Times ότι η γαλλική Credit Agricole θα ανακοινώσει περαιτέρω απομειώσεις μέσα στον ερχόμενο μήνα.
Ανάλογο είναι το κλίμα αυτή τη στιγμή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς τα δυσοίωνα αποτελέσματα της BNP Paribas και το ράλι του αργού στα 100 δολάρια ασκούν ισχυρές πιέσεις στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ εντείνεται η ανησυχία ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέες διαγραφές ζημιών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα καμφθεί περαιτέρω.
Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της BNP Paribas, τα κέρδη της οποίας υποχώρησαν κατά 72% στο τρίμηνο και οι διαγραφές ζημιών άγγιξαν τα 589 εκατ. ευρώ.
Λίγο πιο πριν ο Dow Jones στη Wall Street, ξεκίνησε με απώλειες 0,75%, ο Nasdaq με 0,56% και ο S&P με 0,80%. Ίδια και χειρότερη η εικόνα στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 1,83%, ο Cac στο Παρίσι κατά 1,80% και ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 1,95%.
«Είναι η πρώτη φορά από τις 11 Φεβρουαρίου, που ο γενικός δείκτης κινείται κάτω από τις 4.300 μονάδες», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Artion ΑΧΕΠΕΥ κ. Στρ. Πολυχρονέας. «Η μεταβλητότητα έχει μειωθεί. Οι πωλητές δεν είναι δυνατοί, το ίδιο και οι αγοραστές. Η όποια κίνηση είναι ανοιχτή.
Τα μάκρο στοιχεία και ειδικά αυτά που πρόκειται να γνωστοποιηθούν σήμερα στις ΗΠΑ, όπως ο πληθωρισμός δεν είναι ενθαρρυντικά. Θα ανησυχούσα αν για Τρίτη συνεχόμενη φορά ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεινε κάτω από τις 4.300 μονάδες», υποστηρίζει ο κ. Πολυχρονέας.
Ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Φέγγος δεν βλέπει αντίδραση, «αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή να προβεί σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε κάποια αντίδραση στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αποτέλεσμα των ελκυστικών τιμών που έχουν διαμορφωθεί».
Η εικόνα της αγοράς έχει προκαλέσει παρενέργειες και στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Σύμφωνα με τον κ. Φέγγο, «ο τζίρος των ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr