Κέρδη όμως, σημειώνονται και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE στο Λονδίνο να ενισχύεται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ο Cac στο Παρίσι κατά 1,40% και ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 2,35%.
Παρ' όλ' αυτά οι Έλληνες και οι ξένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.
«Φοβάμαι ότι το κάτω δεν έχει τελειώσει», δηλώνει στο «R» ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Χαρατσής.
«Η ανοδική αντίδραση που βλέπουμε σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνδέεται με την φημολογία για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα», συμπληρώνει ο κ. Χαρατσής.
Προσθέτει δε, ότι «η σημερινή αντίδραση συνδέεται ακόμα και με το γεγονός ότι η υπερβολική αντίδραση έπιασε στον ύπνο του short «παίκτες» της αγοράς μας, οι οποίοι όμως, δεν αποκλείεται να ξαναχτυπήσουν με το παρά μικρό γύρισμα των διεθνών αγορών».
Ο ίδιος μάλιστα, συστήνει τοποθετήσεις σε αμυντικού χαρακτήρα χαρτιά, όπως είναι τα τρόφιμα, ο κλάδος της Υγείας και τα τυχερά παιχνίδια, με τον ΟΠΑΠ να έχει τον πρώτο λόγο, τόσο εξαιτίας της μερισματικής απόδοσης που ανέρχεται στο 7%, όσο και εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου σε Ελβετία και Αυστρία τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τεχνική ανάλυση
Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μορφή της ανοδικής αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει η Emporiki Bank στην τεχνική της ανάλυση για το γενικό δείκτη. Δηλαδή αν θα είναι εξίσου «βίαιη», όπως η πτώση (σχήμα V), ή θα έχει μικρότερο βηματισμό και θα πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (σχήμα U)
Μεσοπρόθεσμα η τεχνική εικόνα έχει χειροτερέψει αισθητά, καθώς ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι σημειώθηκε το χαμηλότερο σημείο για το 2008, το πιθανότερο σενάριο για τους προσεχείς μήνες είναι μια έντονη παλινδρόμηση με νοητό άξονα τις 4.400 μονάδων, αναφέρει η ΑΧΕ.
Την εβδομάδα που πέρασε αυξήθηκε η μεταβλητότητα του Γ.Δ. και παράλληλα επιδεινώθηκε η ήδη αρνητική τεχνική εικόνα, καθώς η υποχώρηση επεκτάθηκε χαμηλότερα από την περιοχή των 4.290 μονάδων, την οποία η Emporiki θεωρούσε ως αρκετά ισχυρή να συγκρατήσει - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- την αρνητική ορμή.
Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε τελικά στις 4.064μ (22/01/08) και στη συνέχεια ο Γ.Δ. εισήλθε σε φάση ανοδικής αντίδρασης. Οι άλλες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 4.525 μονάδες (αξιόλογη αλλά όχι ιδιαίτερα ισχυρή), 4.800 και 5.020 μονάδες.
Επιπλέον υπενθυμίζει την ύπαρξη χάσματος τιμών, μεταξύ των 4.606,67 και 4.646,18 μονάδων (όπου θα έχει καλύψει περίπου το 50% των πρόσφατων απωλειών με αφετηρία την κορυφή των 5.207 μονάδων).
Διατηρεί την άποψη ότι οι πιθανότητες να καλυφθεί το χάσμα στο κοντινό μέλλον είναι αυξημένες. Τα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στις 4.100, 3.940 και 3.820 μονάδες.
Από την πλευρά της, η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως, " ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο άκρο του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού και αφού δοκίμασε δύο φορές την διάσπαση του αντέδρασε βίαια κλείνοντας στο υψηλό δύο αρκετά γεμάτων συνεδριάσεων σε αποδόσεις και τζίρο.
Πρώτος στόχος είναι η περιοχή των 4.700 μονάδων, επίπεδο που ενδεχομένως να δυσκολέψει οποιαδήποτε νέα άνοδο καθώς η προσφορά θα ενισχυθεί και από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων από τα χαμηλά της αγοράς.
Όλοι οι τεχνικοί δείκτες έδωσαν σήματα πώλησης και πλέον η αγορά είναι και επισήμως καθοδική, χαρακτηρισμός που θα αλλάξει μόνο σε διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών στην περιοχή των 4.900 μονάδων.
Ως εκ τούτου η προσέγγιση της πρώτης ζώνης αντίστασης (4.700) θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων με την δημιουργία ρευστότητας καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές θα μείνουν σε καθεστώς νευρικότητας τουλάχιστον για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορισθεί κατηγορηματικά το βάθος που θα μπορούσε να φθάσει ένα νεό κύμα πωλήσεων.
Προς το παρόν η στήριξη των 4.100 μονάδων αποτελεί το
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr