Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Finacial Times, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας, καθώς η χώρα αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης.
Παρότι οι απώλειες μέχρι το μέσον περίπου της συνεδρίασης ήταν ήπιες, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε πιο έντονη πτωτική τροχιά, έπειτα από τις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ξεμείνουν από επαρκή εχέγγυα για να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), αν η κατάσταση στη χώρα δεν βελτιωθεί σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η εβδομαδιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ για την αναθεώρηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα είναι καθοριστική για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων, είτε θα αποφασιστεί μια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων είτε ένα haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών για άντληση ρευστότητας μέσω του ευρωσυστήματος. Οι τράπεζες ήταν και οι μεγάλοι χαμένοι της σημερινής συνεδρίασης, καθώς έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,65% στις 592,66 μονάδες, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 14,19%, η ΕΤΕ με πτώση 10,57%, η Eurobank στο -6,39% και η Alpha Bank στο -6,39%.
Ενισχυτική του δυσμενούς κλίματος ήταν και η δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία από την Κομισιόν, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και του χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αφού η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 0,5%, ενώ το Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5%
Το επενδυτικό κλίμα "βάρυνε" ακόμα περισσότερο από την δήλωση του προέδρου του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ότι στο Eurogroup της 11ης Μαϊου δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Στα πλαίσια αυτά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,85% στις 794,23 μονάδες. Ο τζίρος της συνεδρίασης ανήλθε στα 96,74 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,27%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Motor Oil (+1,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-14,19%), της Εθνικής (-10,57%), της ΔΕΗ (-8,97%), της Eurobank (-8,21%), της MIG (-8,00%), της Alpha Bank (-6,39%), της Ελλάκτωρ (-6,06%), της Folli Follie (-5,64%), της Τέρνα Ενεργειακή (-5,49%) και της Μυτιληναίος (-5,12%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: CPI +25,00%, Βαρβαρέσος +19,44%, Μπουτάρης (κ) +18,18%, Γ.Ε. Δημητρίου +12,50% και Λεβεντέρης(π) +9,88%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Pasal -19,51%, Ακρίτας -17,07%, Προοδευτική -17,02%, ΑΕΓΕΚ -14,55% και Πειραιώς -14,19%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr