Στα πλαίσια αυτά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 1,23% φτάνοντας τις 767,92 μονάδες. Παρότι τα τεχνικά σημεία στήριξης και κυρίως αυτό των 750 μονάδων παραμένουν, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ΓΔ ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο τη συνεδρίαση και το διατήρησε καθ' όλη τη διάρκειά της, χάνοντας όλα τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,000,297 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον τρίτο χαμηλότερο τζίρο του 2015.
Από το ταμπλό του FTSE25, μόνο τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα η Εθνική (+0,90%), η Alpha Bank (+0,76%), ο ΟΤΕ (+0,36%) και ο Τιτάνας (+2,09%). Ο Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,36% στις 229,8600 μονάδες.
Αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η απόδοση στο 10ετές διαμορφώθηκε στο 11,59%, στο 5ετές στο 15,61% και στο 3ετές στο 21,44%.
Στην αγορά παραγώγων, το συμβόλαιο του δείκτη λήξης Απριλίου έκλεισε κοντά στη θεωρητική του τιμή στις 230 μονάδες.
Το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται τώρα στραμμένο στο EuroworkingGroup που ξεκινά σήμερα και θα κρατήσει μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, εν αναμονή μιας θετικής εξέλιξης που θα μπορούσε να φέρει μια ανακουφιστική ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο.
Πέρα από την ημερήσια μεταβλητότητα και τις συχνές το τελευταίο διάστημα κινήσεις ανοδικής αντίδρασης, οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν να «ζυγίσουν» από την μια μεριά τις χαμηλές αποτιμήσεις που μπορούν να φέρουν σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και από την άλλη τα ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο αυξήσεων κεφαλαίου.
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές είναι το αν και το πότε θα ανοίξει επίσημα το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας μια και αν κάτι τέτοιο συμβεί πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές της το καλοκαίρι τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην συμμετοχή των ξένων μετόχων και από την ώρα που θα εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την τελική κατάληξη.
Με πιο απλά λόγια άλλη θα είναι η στάση τους αν θα υπάρχει μια οριστική συμφωνία με τους δανειστές μας και άλλη αν βρίσκονται όλα «στον αέρα» όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με την ανασφάλεια να κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Κατάσταση που υπενθυμίζεται πως έχει οδηγήσει ήδη σε μια ευρείας κλίμακας αποεπέδυση μεγάλης μερίδας των ξένων από το χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το δεύτερο σημαντικό ζητούμενο πέρα από το τι θα γίνει με τις τράπεζες, είναι το Δημοσιονομικό με τις ως τώρα ενδείξεις να παρουσιάζουν στην αρχή της χρονιάς εκτροχιασμέ των στόχων και μια ανάκαμψη κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πως η τρύπα του Ιανουαρίου που ήταν της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, έχει καλυφθεί μετά από τις κινήσεις ενίσχυσης των εσόδων, αλλά βεβαίως και της αξιοποίησης των ταμείων των οργανισμών. Ενώ προσθέτουν πως υπάρχει και σημαντική μείωση του χρέους μια και η χώρα δεν δανείζεται από το προηγούμενο καλοκαίρι και πληρώνει κανονικά τα τοκοχρεολύσια που λήγουν.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί και επίσημα τότε θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για το ΧΑ δεδομένου πως θα βελτιωθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr