H καθυστέρηση στην καταβολή της 6ης δόσης, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στον Νοέμβριο κατά το Reuters είναι ο βασικότερος λόγος και αιτία για τη μεγάλη πτώση της αγοράς.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1994, αγγίζοντας τις 741 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 4,82% και με συναλλαγές ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με χθες, στα 30 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα με τον δείκτη τους να υποχωρεί κατά 7,60%. Πτώση σχεδόν κατά 10% για την Alpha, που έφτασε στα επίπεδα του 1,10 ευρώ, κατά 9,41% υποχωρεί η Eurobank, στα 0,77 ευρώ, 9,09% υποχωρεί η Πειραιώς, στα 0,40 ευρώ και 9,41% η Εθνική στα 2,31 ευρώ.
Οι ξένοι ανησυχούν και όπως αναφέρουν χρηματιστές, μετά τη συνέντευξη Βενιζέλου, δικαιολογημένα, αφού ο υπουργός είπε ότι οι συντάξεις και οι μισθοί του Δημοσίου θα πληρωθούν στην ώρα τους, αν οι Έλληνες φορολογούμενοι καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά! Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, μετά τις πληροφορίες ότι ενδεχομένως να αυξηθεί το ποσοστό από 21% που είναι σήμερα.
Ευρωαγορές
Eλλάδα, Dexia και τα "καμπνάκια" των διεθνών οίκων αξιολόγησης αποτελούν τους τρεις κύριους αρνητικούς παράγοντες της σημερινής "κατρακύλας" που καταγράφεται στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Αυτή την ώρα οι αγορές σημειώνουν απώλειες κοντά στο 3%, με το γερμανό dax στη Φρανκφούρτη να έχει ξεπεράσει και το -3,10%...
Το κλίμα αποτυπώνεται πολύ βαρύ στα διεθνή ταμπλό, ύστερα από την εκ νέου αναβολή που αποφασίστηκε για την έκτη δόση του ελληνικού δανείου, η οποία μεταφέρθηκε για το Νοέμβριο, γεγονός που επανέφερε τη σεναριολογία περί χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, διεγείροντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, η βελγική Dexia προκαλεί τριγμούς στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, ήδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, ύστερα από την προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση. Η τραπεζική μετοχή σημειώνει απώλειες 28%, μετά τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν, πως στο “τραπέζι” για την επόμενη μέρα της τράπεζας που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο ευρωπαϊκό χρέος, βρίσκεται η διάσπαση της.
Σημειώνεται ότι το ΔΣ της τράπεζας συναντήθηκε χθες για να συζητήσει μια πιθανή διάσπαση της εταιρείας, καθώς η κρίση χρέους μείωσε την ικανότητά της να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, ανέφεραν στο Bloomberg τρεις πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.
Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, ο FTSE στην Αγγλία καταγράφει πτώση της τάξεως του 2,57% στις 4.944 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 2,45% στις 2.655 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει κατά 3,19% στις 5.205 μονάδες.
Οι ευρωαγορές διολισθαίνουν σε χαμηλό 15 μηνών, με τις ρευστοποίησεις στις τράπεζες να κατεβάζουν τον "πήχη" στον πάτο. "Μαχαίρι" στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας βάζουν GS και S&P.
Η Goldman Sachs πλέον αναμένει για το 2012 παγκόσμια ανάπτυξη 3,5% από το 4,2% προηγουμένως, θεωρώντας πως η κρίση χρέους θα επιδεινώσει τις πιστωτικές συνθήκες της περιφέρειας, ενώ θα καθυστερήσει και τις δαπάνες στο υπόλοιπο μέρος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2012, έναντι 1,2% που έβλεπε πριν, βλέποντας παράλληλα μια «μέτρια ύφεση» στο διάστημα του τέταρτου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012.
Από την πλευρά της η S&P, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 1,1% το 2012, σε σχέση με το 1,5% που ήταν η προηγούμενή εκτίμηση. Για τη Βρετανία, αναμένει ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012, ελαφρώς χαμηλότερα από το 1,8% που αναμέναμε τον Αύγουστο.
Στ. Κ. Χαρίτος
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr