Mε ανύπαρκτες συναλλαγές ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί. Σε μία συνεδρίαση χωρίς νεύρο και απουσία ενδιαφέροντος, οι διορατικοί επενδυτές βλέπουν και δεν αγγίζουν, αφού μία μέρα μετά την υπερψήφιση από τη Γερμανική Βουλή της ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF ήρθαν και πάλι οι αμφισβητήσεις από τις αγορές.
Οι αγορές αμφισβητούν το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, τη στιγμή που χθες η Ιταλία δανείστηκε με τσουχτερό επιτόκιο άνω του 5%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στις 794 μονάδες και με τις συναλλαγές, μόλις στα 8 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος ξεχωρίζουν από τον 20άρη.
Στον αντίποδα, νέες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες. Πάνω από 4% ανέρχονται οι απώλειες για την Πειραιώς, άνω του 3% για την Eurobank, 1,815 υποχωρεί η Εθνική και λιγότερο από 1% η Alpha.
Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, το Χ.Α. δεν ενδείκνυνται σε αυτή τη φάση για αγορές για μιά σειρά από λόγους.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη γενικότερη υφεσιακή κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο δεύτερος, με τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Η τρόικα, φεύγει, επιστρέφει και βρίσκει τις πόρτες των υπουργείων κλειστές. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν πείθει για την αποφασιστικότητά της με αποκορύφωμα τις αποδείξεις, που πηγαίνουν ένα χρόνο πίσω και την αναβολή κρίσιμων αποφάσεων, όπως η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο.
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τις τράπεζες. Το ύψος των ζημιών που θα γράψουν από το haircut στο πλαίσιο του PSI και από το πόρισμα της Blackrock. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα καλυφθούν οι ζημιές αυτές. Χθες άλλωστε, έγινε γνωστό ότι η τράπεζα της Ελλάδος δεν θα παραπέμπει στον μηχανισμό χρηματοδότησης τράπεζες με ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας κάτω του 8%.
Ο τέταρτος λόγος συνδέεται με το πόσο απρόβλεπτη είναι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Η Κομισιόν αποφάσισε αύξηση των φόρων στις συναλλαγές. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Ελλάδα, διερωτώνται οι ξένοι διαχειριστές, οι οποίοι δεν βλέπουν ασφαλή ορίζοντα για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Ο πέμπτος και τελευταίος λόγος συνδέεται με την μεγάλη και έντονη μεταβλητότητα που υπάρχει στο Χ.Α. και που συνδέεται με το γεγονός ότι παραδοσιακά αυτή την εποχή τα ξένα funds κλείνουν τις θέσεις τους επειδή τελειώνει η χρονιά.
Ευρωαγορές
Την επομένη της έγκρισης της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη γερμανική Bundestag, οι ευρωπαικές αγορές επιβεβαιώνουν απόλυτα, αυτό που οι αναλυτές εκτιμούσαν. Η όποια άνοδος παρουσιάστηκε στο άκουσμα της παραπάνω είδησης ήταν απλά προσωρινή.
Στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι ευρωαγορές σημειώνουν σημαντικές απώλειες, αφού μόνο η αύξηση των πόρων του EFSF δεν αρκεί για να αλλάξει στο κλίμα στα διεθνή ταμπλό. Ήδη από σήμερα οι Ευρωπαίοι αρχηγοί προτείνουν τα παραιτέρω βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να συμβάλουν στην πολυπόθητη λύση ενάνατια στην κρίση χρέους.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 κινείται πτωτικά κατά 1,04% στις 5.144 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 καταγράφει πτώση της τάξεως του 2,08% στις 5.522 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax υποχωρεί κατά 1,25% στις 2.990 μονάδες.
Οι μεγάλοι "ασθενείς" της σημερινής συνεδρίασης είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι οι γαλλικές τράπεζες, με τη μετοχή της PNB Paribas να σημειώνει άνοδο κατά 1,8% και τη μετοχή της Credit Agricole να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2,5%.
Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]
Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr