Με μεγάλη δυσκολία κρατήθηκε η στήριξη των 860 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης βρέθηκε στα χαμηλά των 854 μονάδων. Το γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street εξαιτίας των προειδοποιήσεων για την οικονομία από την Goldman Sachs και της υποβάθμισης των αμερικανικών τραπεζών από τη Nomura, επηρέασε δυσμενώς το Χ.Α. που από την 1/6 μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε περίπου 80 ημέρες συνεδριάσεων, έχει σημειώσει άνοδο μόνο τις... 17!
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα. Το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η προσδοκία των αγορών από την κυβέρνηση για γενναία μέτρα, όπως η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, καθώς και η πώληση δημόσιας περιουσίας , που συνεχώς διαψεύδεται, επιτείνουν την ανασφάλεια και την ανησυχία.
Ταυτόχρονα, υπάρχει αγωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover, ενώ δεν λείπουν και οι... καλοθελητές, όπως οι αναλυτές της RBS, που θεωρούν ότι το default της Ελλάδας έρχεται με φόρα και μάλιστα κατά την εκτίμηση αναλυτών του οίκου, αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου! Από την άλλη η Commertzbank δηλώνει ότι η εξυγίαση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας δεν πρόκειται να γίνει σ' αυτή τη... ζωή! Μέσα σε αυτό το κλίμα και πάλι καλά που η αγορά 'άντεξε” στη στήριξη των 860 μονάδων, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,37%.
Πρωταγωνιστές στις απώλειες ήταν και πάλι η Alpha με τη Eurobank. Η μετοχή της Eurobank υπέστη νέα καθίζηση, στο 1,16 ευρώ και με απώλειες 9,37% με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας στα 641 εκατ. ευρώ. Πτώση 6,29% για την Alpha, στο 1,64 ευρώμε την κεφαλαιοποίηση στα 876 εκατ. ευρώ και τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Νέες απώλειες για την Εθνική, στα 2,78 ευρώ, ανώ αμετάβλητη στα 0,54 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς. Η αγορά βρίσκεται σε νέα χαμηλά 15ετίας και για πολλές μετοχές ιστορικά στοιχεία αναφοράς δεν υπάρχουν σχολιάζουν χρηματιστές. Η νέα βουτιά του δείκτη έγινε με τζίρο 48,1 εκατ., εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (6 πακέτα στην Coca Cola, 1 στη ΔΕΗ και 1 στον Βωβό).
Αγορές
Χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε χρέος αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών, οι επενδυτές της Wall βρέθηκαν και σήμερα υπό το φόβο των εξελίξεων στην Ευρώπη. Παράλληλα, τους ασκούς του Αιόλου έχει ανοίξει για τον τραπεζικό κλάδο η πρόθεση των ΗΠΑ να κινηθούν δικαστικά κατά 17 μεγάλων τραπεζών για τη φούσκα των ακινήτων που προκάλεσε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ με τη σειρά της η ευρωπαϊκή «βαβέλ» μόνο ασφάλεια δεν προσφέρει στο επενδυτικό συναίσθημα...
Πιο αναλυτικά, o Dow κατέγραψε απώλειες 0,90% υποχωρώντας στις 11.139, ο S&P 500 υποχώρησε 0,74% στις 1.165 μονάδες ενώ ο NASDAQ βρέθηκε στο -0,26% στις 2.474 μονάδες.
Εάν υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ευρώπη, τότε ο αρνητικός αντίκτυπος στις αγορές και κατ' επέκταση σε μεγάλο αριθμό χρηματοοικονομικών εταιρειών θα είναι άμεσος, φέρεται να έχει αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ο επικεφαλής της Fed Βen Bernanke.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Bernanke φέρεται να επισημαίνει στην εν λόγω επιστολή ότι η καθαρή θέση των αμερικανικών τραπεζών σε ελληνικό, ιρλανδικό και πορτογαλικό χρέος είναι διαχειρίσιμη.
Οι επενδυτές της Ευρώπης φαίνεται ότι δηλώσει πλήρη απογοήτευση στις ευρωχώρες και την “κινητικότητα” των ηγετών, δίνοντας για ακόμη μία ημέρα εντολές έντονων ρευστοποιήσεων στις μετοχές του Παρισίου και της Φρανκφούρτης. Το Λονδίνο έκανε σήμερα τη διαφορά, με τις μετοχές του FTSE να επωφελούνται από τις νέες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να βάλει φρένο στην άνοδο του φράγκου.
Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,06% στις 5.157 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,13% στις 2.966 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1% στις 5.194 μονάδες.
"Τσεκούρι" μεταξύ 10% και 20% έβαλε στις τιμές στόχους των μετοχών των Goldman, Morgan Stanley, BoA, Citi, JPMorgan και BNY Melon η Nomura, επικαλούμενη τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
Η BoA και η JPMorgan καταγράφουν αυτή την ώρα απώλειες άνω του 3,5%.
Αρκετές δε στάθηκαν ούτε οι μετριοπαθώς αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ο οποίος πως το πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να τη σκαπουλάρουν από το double dip.
Στο ιστορικό χαμηλό του 1,90% βρέθηκαν νωρίτερα οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου, με τους επενδυτές να αναζητούν σχετικά "ασφαλείς" τοποθετήσεις...
Στα μάκρο της ημέρας, προς επιβεβαίωση της αρχικής εκτίμησης της Eurostat, στο 0,2% από 0,8% προηγουμένως, διολίσθησε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου 3μήνου. H Εurostat όμως, αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 1,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%.
Σταύρος Χαρίτος - Aλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr