Mε τις συναλλαγές να μην έχουν πλησιάσει καν τα 10 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται, εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύχθηκε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια. Η αίσθηση που υπάρχει και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές της και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., είναι ότι τελικά η Ευρώπη θα πάρει τη μεγάλη απόφαση και θα προχωρήσει στην έκδοση του ευρω/ομόλογου.
Προς τούτο κατατείνει και η επείγουσα συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη Μέρκελ – Σαρκοζί στο Παρίσι, μήπως και αυτή τη φορά κατευναστούν και ηρεμήσουν τα “πνεύματα”. Οι απώλειες είναι μεγάλες, οι εκροές κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια υπολογίζονται κοντά στα 3 τρισ. δολ. Για τη Wall και και κοντά στο 1 τρισ. ευρώ για την Ευρώπη, προκαλώντας αναπόφευκτους τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα, το rollover αποτελεί “σταυρόλεξο” για δυνατούς λύτες που σε συνδυασμό με την έλευση της Blackrock τον Σεπτέμβριο, αν μη τι άλλο οι αρνητικοί συνειρμ,οί είναι αναπόφευκτοι.
Η αντίδραση κατά 1% του γενικού δείκτη στις 990 μονάδες δεν πείθει γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή. Και δεν υπάρχει συμμετοχή διότι πέραν της ανασφάλειας, ακολουθεί το τριήμερο ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου. Μόνο στην μετοχή της Εθνικής έχουν γίνει περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια. Η Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 3,5% με 17 χιλιάδες τεμάχια, ο Μυτιληναίος κατά 3,75%, με 40 χιλιάδες, η Κύπρου 3,36% με 412 χιλιάδες, Πειραιώς 2,86% με 200 χιλιάδες, Eurobank 1,34% με 250 χιλιάδες και Alpha κατά 0,7% με 329 χιλιάδες. Η ΔΕΗ δεν έχει 'δύναμη” ούτε για τα 6 ευρώ (στα 5,92), ενώ Coca Cola και Jumbo εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες.
Οι ευρωπαϊκές αγορές χάνουν έτσι μέρος μέρος των ισχυρών κερδών που αποκόμισαν χθες στο φίνις, στον απόηχο της αισιοδοξίας για την εξεύρεση δραστικής λύσης στην κρίση χρέους που σκόρπισε η επικείμενη συνάντηση Σαρκοζί – Μέρεκλ την Τρίτη
Ο Stoxx 600 υποχώρει 1,4% στις 227.40, ο εγγλέζος FTSE υποχωρεί 0,8% στις 5.124, ο γάλλος CAC χάνει 1,7% στις 3.038 και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 1,1% στις 5.730.
Το κυριότερο πλήγμα δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος με την μετοχή – ασανσέρ των τελευταίων ημερών της Societe Generale να υποχωρεί 3,3% μετά από την επ' αόριστον απαγόρευση του short selling σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Ισχυρές απώλειες καταγράφει και η γερμανική ThyssenKrupp λόγων μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου .
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός και μεταλλουργικός όμιλος ανακοίνωσε σήμερα υποχώρηση των καθαρών κερδών του κατά 22% στα 212 εκατ. ευρώ από τα 272 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των 303 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές του Dow Jones Newswires. Οι πωλήσεις στη διάρκεια του έτους αναμένεται πάντως να αυξηθούν μεταξύ 10%-15% από τα 42,6 δισ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr