Mεγάλες απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κι απ' ό,τι φαίνεται παρασύρουν και το Χ.Α. Δεν είναι μόνο η αβεβαιότητα ως προς το rollover των ελληνικών ομολόγων. Είναι και οι διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν δυσμενώς τις αγορές. Από τη μία το αίτημα της Ιταλίας να απαλλαγεί από τη συμμετοχή της στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, κάτι που ερμηνεύεται από τις αγορές ως αδυναμία πληρωμών και από την άλλη οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία.
Η χώρα που σήμερα υποβαθμίστηκε από την Moody's οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί δεν τα έχουν βρει για το αμερικανικό χρέος αυξάνει την καχυποψία και βεβαίως την αποχή από τα χρηματιστήρια. Οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές πλησιάζουν τη μία ποσοστιαία μονάδα. Στο Χ.Χ., τα κέρδη είναι οριακά, αλλά δεν προκύπτει κανένα συμπέρασμα αφού οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 22 εκατ. ευρώ.
Για πράξεις ρουτίνας κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, μόνο και μόνο για να μη χαλάσει ή για να μην απαξιωθεί κι άλλο η εικόνα των μετοχών. Εντολές αγορών έχουν βγει στον ΟΠΑΠ, στα 11,45, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίοω ως προς την ιδιωτικοποίησή του, Alpha, στα 3,15 ευρώ, ΕΛΠΕ στα 6,40, Εθνική στα 4,82 ευρώ, Πειραιώς στα 0,91 και Eurobank, στα 2,77 ευρώ. Πωλητές έχουν βγει στην Jumbo, στα 4,92 ευρώ, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Mυτιληναίο. Σε θετικό πρόσημο περασε και η Motor Oil, που οδεύει προς τα 8 ευρώ. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται στην κόψη του ξυραφιού, στις 1.213 μονάδες.
Αγορές
Xθες ο γερμανός dax, σήμερα ο γάλλος cac σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες στα ευρωπαικά ταμπλό, τη στιγμή που έκρυθμη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η προγραμματισμένη ψηφοφορία για το σχέδιο διαχείρισης του ελλείμματος δεν πραγματοποιήθηκε εν τέλει, γεγονος το οποίο παρατείνει εκτός της πολιτικοοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες αγορών και επενδυτών για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγλεμά του είχε προειδοποιήσει ότι ότι μία ενδεχόμενη αμερικάνικη χρεοκοπία θα σηματοδοτούσε ανυπολόγιστο κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,95% στις 5.817 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,26% στις 3.666μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση κατά 0,98% στις 7.120 μονάδες. Στο 1,42 υποχωρεί το ευρώ.
Στο μεταξύ, νέες ταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλεί η αιφνίδια ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση Θαπατέρο, η οποία τον τελευταίο καιρό δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις για τα μέτρα λιτότητας, γεγονός που την οδήγησε στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι το πρωί "καμπανάκι" στην Ισπανία χτύπησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, θέτοντας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή πιθανότατα θα είναι κατά μια βαθμίδα.
Ο οίκος επικαλείται ως αιτίες υποβάθμισης πρώτον την αυξημένη ευπάθεια των δημοσιονομικών της Ισπανίας και δεύτερον το αυξημένο ρίσκο συνεχιζόμενης ανόδου του κόστους χρηματοδότησης.
Την ίδια στιγμή, η αμφινταλάτευση της Ιταλίας ως προς τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της Ελλάδας "σπάει" τις στηρίξεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και προκαλεί "κραδασμούς" στην ευρωπαική περιοχή, με τη διαδιακασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων να ξεκινά τον επόμενο μήνα.
Στα μάκρο της ημέρας, χαμηλότερα κινήθηκε τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5% στο δωδεκάμηνο έως τον Ιούλιο, έχοντας αυξηθεί κατά 2,7% τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως το ποσοστό ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr