Μάλλον αναμενόμενη ήταν η σημερινή αντίδραση της αγοράς, με το γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες, χωρίς όμως να “φτάσει” στο σημείο να “κινδυνέψουν” οι 1.600 μονάδες. Η νέα βάση που “χτίζει” η αγορά, διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα των 1.610 μονάδων, περιοχή η οποία αν 'αφομοιωθεί” και “χωνευτεί”, είναι πιθανό να φέρει αντίδραση μέχρι τις 1.650 – 1.670 μονάδες. Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση, απουσιάζουν. Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, στην ουσία επιβεβαίωσε τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, περί επιμήκυνσης, μειωμένου κατά μία ποσοστιαία μονάδα επιτοκίου και δυνατότητας επαναγοράς ομολόγων. Από εκεί και πέρα το πως θα γίνει η χρηματοδότηση του νέου μηχανισμού είναι κάτι που θα απασχολήσει την Ευρώπη μετά από τρεις μήνες στη θερινή Σύνοδο Κορυφής.
Η αγορά “θυμάται” τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος είχε πει πως ότι και να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες σημασία έχει να κινητοποιηθεί η Αθήνα. Εδώ και περίπου 20 μήνες δεν έχει γίνει καμία αποκρατικοποίηση, οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε deals και αναμένεται να κερδίσουν χρόνο και από τα stress tests, αφού το haircut στα ομόλογα της τάξης του 17%, το έχουν ήδη συνυπολογίσει, τα αποτελέσματα των εισηγμένων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ χρήμα στην αγορά δεν κυκλοφορεί ούτε για δείγμα προκαλώντας ασφυξία στην πραγματική οικονομία. Μάλιστα, η ίδια η
JP Morgan, μπορεί να θεωρεί ότι το Χ.Α. είναι η πλέον φθηνή αγορά στην Ευρώπη, πλην όμως, δεν “βάζει” το χέρι της στη φωτιά, αγοράζοντας ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Το κλείσιμο της Δευτέρας επιβεβαίωσε για τον δείκτη την στήριξη των 1.610 μονάδων, κλείνοντας στις 1.611,51 μονάδες, καταγράφοντας 0,66%, σε μία συνεδρίαση που κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τον τζίρο που διαμορφώθηκε μόλις στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πακέτα, οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω και από τα 90 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, που υποχώρησε πάνω από 5%, κλείνοντας στα 12 ευρώ, καθώς ούτε τα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης ικανοποίησαν τους αναλυτές, αλλά ούτε και το προτεινόμενο μέρισμα των 0,79 ευρώ. Πτώση 3,70% για την Αγροτική, καθώς η αγορά περιμένει (ακόμα0 την αύξηση κεφαλαίου και 3,60% για την Εθνική, που απομακρύνθηκε πιο πολύ από την αντίσταση των 7 ευρώ. Απώλειες και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να υποχωρεί οριακά στα 4,84 ευρώ, η Alpha στα 5,03 και η Πειραιώςστο 1,56 ευρώ. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά πάντως, που ανησυχούν για τα εταιρικά δάνεια.
Στον αντίποδα η αύξηση της τιμής στόχου για τον Τιτάνα από την Merrill Lynch οδήγησε σε κέρδη 3,09% τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας. Κέρδη 2,79% για τον ΟΤΕ, που “παίζει” το σενάριο να πουληθεί επιπλέον 10% στην Deutsche Telecom, 2,20% για την Coca Cola και λιγότερο για ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr