Το ρεπορτάζ επικαλείται τον Bloomberg Greece Sovereign Bond Index που είναι δείκτης επί των ομολόγων και δείχνει πως όσοι έχουν χρήματα σε υψηλού ρίσκου αγορές, δεν βλέπουν σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αναλυτικότερα ο δείκτης, διαμορφώνεται βάση της αξίας των ελληνικών ομολόγων και σήμερα βρίσκεται στο 90, επίπεδο που είναι κατά 23% υψηλότερο από το μέσο όρο πέντε ετών και υπερπενταπλάσιο από το 17,2 που είχε υποχωρήσει το 2012.
Ταυτόχρονα το Bloomberg επικαλείται διεθνείς διαχειριστές που φαίνεται να συμφωνούν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο κρίσιμη αυτή την φορά σε σχέση με το 2012. Αυτή είναι η άποψη μεγάλων παικτών του κλάδου όπως η PIMCO και το hedge fund Greylock Capital Management, οι οποίοι ακόμη και μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έβλεπαν αξία στα ελληνικά ομόλογα, προσθέτει το δημοσίευμα.
Υπό την παραπάνω επενδυτική λογική εξηγείται βεβαίως και η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα η οποία μπορεί να παραμένει εύθραυστη αν ληφθεί υπόψη και το χθεσινό «βύθισμα», όμως δείχνει πως υπάρχου επενδυτικές δυνάμεις που πιστεύουν πως στο τέλος θα βγουν υπεραξίες για όποιον παραμείνει τοποθετημένος σε μετοχές.
Στην καθημερινότητα ως τώρα τουλάχιστον αυτό που διακρίνεται είναι πως το πισωγύρισμα αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία αγορών που δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη συν του ότι υπήρξαν και κινήσεις short covering από όσους είχαν ποντάρει στην πτώση, έστω και αν δεν περίμεναν τόσο άμεση επιβεβαίωση.
Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρεί πάνω από τις 850 μονάδες. Όσον αφορά τον FTSE ASE 25 οι 259 μονάδες αποτελούν το βραχυπρόθεσμο τεχνικό επίπεδο αντίστασης, όπου μία κατοχύρωσή του μπορεί να δώσει εκτόνωση προς το επίπεδο των 270-272 μονάδων. Στον αντίποδα στήριξη διαφαίνεται στις 248 μονάδες που δεν πρέπει να «σπάσουν» μια και σε αυτή την περίπτωση τα πτωτικά σήματα θα αυξηθούν.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr