Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις «επιθετικές» δηλώσεις των νέων υπουργών για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η ανατροπή του σκηνικού στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, προκάλεσε εντονότατη ανησυχία στους ξένους αλλά και τους εγχώριους επενδυτές με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ενεργοποίησε όμως και τα hedge funds που όποτε «οσμίζονται» αίμα συνήθως αξιοποιούν την συγκύρια κυνηγώντας γρήγορες υπεραξίες.
Οι τραπεζικές μετοχές κερδίζουν πάνω 10% έως και 17% έναντι του χθεσινού κλεισίματος, ενώ τα υπόλοιπα Blue Chips κινούνται άπωσης σε θετικό έδαφος με μικρότερα ποσοστά κέρδους.
Αναλυτικότερα το ερωτηματικό βρίσκεται στο αν εκείνοι που άρπαξαν την ευκαιρία για τοποθετήσεις στα χαμηλά, ειδικά στους τραπεζικούς τίτλους, προσδοκούν μόνο ένα γρήγορο trading, ή θα διατηρήσουν τις θέσεις τους για μεγαλύτερο διάστημα ποντάροντας στο ότι η αγορά θα στρώσει σταδιακά μετά τις αρρυθμίες που πάντα παρατηρούνται σε τόσο σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις.
Προφανώς στον κύκλο των συναλλαγών και στην διαμόρφωση της εικόνας ρόλο παίζουν οι «καρχαρίες των αγορών» ή αλλιώς τα hedge funds που έχοντας δεσπόζουσα θέση μπορούν να διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση μετά από έντονες πτωτικές διαδρομές όπως η χθεσινή.
Σήμερα πάντως τα πνεύματα φαίνεται να ηρεμούν και οι κινήσεις στο ταμπλό δείχνουν πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση του νέου πολιτικοοικονομικού τοπίου που δημιουργείται μετά τις εκλογές, από την πλευρά των fund managers.
Το «κλειδί» για την συνέχεια σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου έχει να κάνει με το κατά ποσά υπάρχει η λεγόμενη «ουρά» στις ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς.
Πηγή της ΕΧΑΕ επιβεβαιώνει πως ο μεγάλος όγκος των επιθετικών πωλήσεων ήταν από το εξωτερικό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως ακόμη την γεωγραφία άλλα και τον επενδυτικό χαρακτήρα των αγοραστών.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr