Αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές των τεσσάρων χρηματοπιστωτικών ομίλων να παρασύρουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει τελικά στις 790 μονάδες με απώλειες 1,79 %, ενώ ο τζίρος της ημέρας διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ περίπου. Πάντως, σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός έκλεισε με άνοδο 1,41%.
Σημειώνεται επίσης πως στην πτωτική κίνηση συνέβαλε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ που δέχεται σημαντικές πιέσεις το τελευταίο διάστημα ένεκα και των συχνών αναφορών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για επανεξέταση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ομίλου σε ιδιώτες από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως από το πρωί έχει μεταδώσει το reporter.gr η απάντηση στο ερώτημα των επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της αγοράς μέχρι τις εκλογές αποτελεί δύσκολη υπόθεση, με την επισήμανση πως η τάση δεν έγινε πιο ξεκάθαρη ούτε μετά την λήξη των Παραγώγων, αν και προς την λήξη παρατηρήθηκαν κινήσεις στήριξης που περιόρισαν τις προηγούμενες απώλειες.
Το ποτήρι εξακολουθεί να έχει δυο όψεις με την μια να δείχνει ευκαιρίες τοποθετήσεων στα Ελληνικά Blue Chips σε επίπεδα που αντικειμενικά θεωρούνται καλά και αν εξαιρέσουμε το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας, αλλά και των διεθνών αγορών και την άλλη που δείχνει υψηλό ρίσκο σε συνάρτηση με τις δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να μην δίνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Από τεχνικης αποψης, συμφονα με τον υπεύθυνο του τµήµατος παραγώγων της Hellenic American Securities Γιάννη Σπίρτο η ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά των 240 περίπου μονάδων προκλήθηκε κυρίως από επιθετικές αγορές για κλείσιμο short θέσεων και αποκομιδή γρήγορων και καλών κερδών, όπως και κάποιες αγορές σε ενδιαφέρουσες χαμηλές τιμές.
Αφορμή στάθηκε η μείωση των πιθανοτήτων - θεωρητική τουλάχιστον - ενός Grexit – καθώς δε φαίνεται να αποτελεί πρώτη επιλογή κανενός εκ των συμμετεχόντων – Ευρωπαίων και των πρωταγωνιστών της Ελληγνικής πολιτικής σκηνής.
Ενώ συνέβαλε το ότι όλο το strip των ομολόγων κινήθηκε επίσης ανοδικά ενισχυμένο και από τις αυξανόμενες προσδοκίες μιάς ανακοίνωσης εκ μέρους του Dranghi (επόμενη συνεδρίαση ΕΚΤ22,01,2015) επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές και κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο η γρήγορη αυτή άνοδος είχε διορθωτικά και όχι προωθητικά χαρακτηριστικά και στο υψηλό των 272 μονάδων δείχνει ολοκληρωμένη και από άποψης δομής, δίνοντας την ευκαιρία ανοίγματος short θέσεων με πιθανό στόχο επίπεδα κάτω των 220 μονάδων.
Στον αντίποδα υπάρχει η πιθανότητα μίας ανοδικής διάσπασης των 272 μονάδων με πιθανή επέκταση της ανοδικής αντίδρασης προς τα επίπεδα των 290/307 μονάδων.
Οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις έχουν σπάσει, αυτές που εντοπίζονταν στα επίπεδα των 780 μονάδων και όλα δείχνουν ότι η περίοδος της μεταβλητότητας όχι απλώς θα είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα, αλλά θα έχουν και διάρκεια ακόμα και μετά τις εκλογές.
Κι αν η αντιπολίτευση έχει ρίξει τους τόνους, η πραγματικότητα αρχίζει και γίνεται αισθητή. Οι τραπεζικές μετοχές όπως προαναφέρθηκε βάλλονται εξαιτίας της απόφασης δύο εκ των τεσσάρων συστημικών, την Alpha και τη Eurobank, να υποβάλουν αίτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδος για να τύχουν χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ELA.
To ποσό που ζητούν οι δύο αυτές τράπεζες, κατά τις πληροφορίες, ανέρχεται στα 5 δις. ευρώ. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και δείχνει α) ότι το τραπεζικό σύστημα εκεί που πήγε να ανασάνει, επιστρέφει στην εξάρτησή του από το ευρωσύστημα και με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτή της ΕΚΤ, 1,5% έναντι 0,05% και β) παύει η χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία, άρα διακυβεύεται το στοίχημα της ανάπτυξης για φέτος.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα χτύπημα, αυτό των ενδεχόμενων επισφαλειών από τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που εκτιμώνται κοντά στα 3 δις. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr