Το ακούς στα κεντρικά δελτία των μεγάλων καναλιών από συναδέλφους του πολιτικού ρεπορτάζ και κατά κόρον στα πρωινάδικα από στελέχη κυρίως της συγκυβέρνησης που κουνώντας το δάχτυλο στους αντιπάλους τους, «αναλύουν» πως η κίνηση του διεθνή επενδυτικού πόλου αποτελεί ένδειξη για το τι μας περιμένει αν γίνουν εκλογές.
Προφανώς το περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται γύρω από την χώρα μόνο ευνοϊκό δεν είναι για επενδύσεις, ωστόσο οι μικρές ρευστοποιήσεις των χαρτοφυλακίων της Capital σε σχέση με τις συνολικές θέσεις που διαθέτει στα Ελληνικά Blue Chips, οφείλεται περισσότερο στην επενδυτική τακτική που ονομάζεται «distribution» ή αλλιώς αναδιανομή μετοχών.
Ειδικότερα τα μεγάλα funds περίπου στο μέσον του κάθε μήνα, γυρίζουν θέσεις από το ένα χαρτοφυλάκιό τους σε άλλο, ή τις «σπάνε» σε περισσότερα και αυτό συνήθως γίνεται σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες για λόγους που δεν είναι του παρόντος να τους αναλύσουμε.
Όταν όμως υπάρχει υποχρέωση αναγγελίας στο ΧΑ μείωσης θέσεων, κάτι που ισχύει αν η position είναι πάνω από το 5%, όπως του Capital, τότε δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις και ας είναι αγοραστής «συγγενικό» fund που δεν υπόκειται σε υποχρέωση να ανακοινώσει αύξηση θέσεως.
Η σημαντικότερη αιτία όμως για τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, είναι το ότι βρισκόμαστε στη μέση του Δεκεμβρίου, στο τέλος της χρονιάς, μια συγκυρία που ενισχύει την παραπάνω διαδικασία, καθώς οι fund managers τέτοια εποχή πρέπει να βρίσκονται με αυξημένη ρευστότητα.
Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λοιπόν, όπως αυτή που κάει τώρα το Capital, δεν σημαίνουν απαραίτητα και αποεπένδυση, ούτε αποδοκιμασία για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr