Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 60,1 εκατ. ευρώ του τζίρου, οι τίτλοι των Εθνική (1,7 ευρώ-αμετάβλητη, Πειραιώς (1,05 ευρώ +0,96%), Alpha Bank (0,501 ευρώ +1,21%) και Eurobank (0,24 ευρώ +0,84%) συγκέντρωσαν πάνω από τις μισές συναλλαγές, εικόνα που δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρη για το ΧΑ, θεωρείται όμως ως σήμα για εκτόνωση του προηγούμενου κύματος ρευστοποιήσεων που έπληξε κυρίως τις τράπεζες.
Αναλυτικότερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 890,74 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 0,81% , ενώ ο FTSE ASE 20 βρέθηκε στις 287,85μονάδες κερδίζοντας 0,88%. Σημαντικά ήταν επίσης τα κέρδη για τον ΟΤΕ (+2,8%, 8,8 ευρώ) που ήταν και η τρίτη σε τζίρο μετοχή μετά την ΕΤΕ και την Alpha Bank, ενώ ακλουθούν βάση συναλλαγών ο ΟΠΑΠ (+1,89%, 9,17 ευρώ) ή ΔΕΗ (+2,61%, 5,9 ευρώ και η Μυτιληναίος (0,69%, 5,81 ευρώ). Σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες ανήλθαν σε 2,175 και ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.
Όπως έχει επισημάνει εγκαίρως το reporter.gr η πρώτη και προφανής αιτία που μερίδα επενδυτών είδαν εκ νέου την ανοδική κατεύθυνση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, έχει να κάνει με τα μακροοικονομικά στοιχεία και κυρίως με την επίσημη επιβεβαίωση πως η χώρα έχει περάσει πια σε έστω και μικρό ρυθμό ανάπτυξης.
Η δεύτερη αφόρα το ότι τα επιθετικά hedge funds, μετά από μια παρατεταμένη και έντονης μεταβλητότητας περίοδο κατοχύρωσης κερδών από τους διαχειριστές, σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις λόγο πολίτικης αβεβαιότητας, τώρα θεωρούν πως το περιβάλλον ευνοεί τα «long» πονταρίσματα.
Το σκεπτικό δεν παύει να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει σημαντικό ρίσκο, όμως όσοι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τα διεθνή επενδυτικά κέντρα εισπράττουν την ίδια αίσθηση, ότι δηλαδή οι fund managers είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν την συγκυρία.
Βεβαίως κανείς δεν υποστηρίζει πως το volatility θα εκτονωθεί εντελώς, όπως επίσης ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποιον νέο αστάθμητο παράγοντα, αλλά ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουν πως οι επαγγελματίες των χρηματιστηρίων πολλές φορές ως τώρα έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στους Ελληνικούς τίτλους και υπό αρκετά πιο αντίξοες συνθήκες.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως οι τζίροι των διεθνών αγορών έχουν μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, φαινόμενο που θα συνεχιστεί μέχρι και το ημερολογιακό «γύρισμα» της χρήσης, κάτι που σημαίνει πως και στο ΧΑ οι συναλλαγές μάλλον δεν έχουν πολλές πιθανότητες να βελτιωθούν.
Ενώ και οι επενδυτές των Παραγώγων εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι ανοδικές εξάρσεις δεν είναι τέτοιου επιπέδου που να μπορούν να αντιστρέψουν το momentum του χρηματιστήριου που παραμένει εξαιρετικά νευρικό υπό το βάρος των πολιτικών αλλά και μακροοικονομικών εξελίξεων.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως η αγορά της Αθήνας δεν θα συνεχίσει να απασχολεί έστω και τους λίγους επαγγελματίες διαχειριστές από το εξωτερικό, που έχοντας πια αποκτήσει εμπειρία γύρω από τις ιδιαιτερότητες του ΧΑ αξιοποιούν την εκάστοτε συγκυρία κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα μεγάλα εγχώρια dealing rooms οι διεθνείς επενδυτές μακροπροθέσμου χαρακτήρα δεν αναμένετε να παρουσιάσουν σημαντική κινητικότητα το προσεχές χρονικό διάστημα, δεν μπορεί όμως να προεξοφληθεί πως ανάλογη στάση θα τηρήσουν και τα hedge funds.
Τα συγκεκριμένα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια είναι σίγουρα πως θα συνεχίσουν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες ενώ στοχεύουν σε μια μεγάλου ειδικού βάρους είδης που θα μπορεί να κινήσει το ΧΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ή δυο ημερών.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr