Τα άλλα δύο παλιά και (πάλαι ποτέ) κραταιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έμειναν τελικά πολύ πίσω, αλλά έχουν ασφαλώς την ευκαιρία να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στο ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος.
Και στο σημείο αυτό βγαίνουν τα κομπιουτεράκια και αρχίζουν τα μαθηματικά.
Στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Σεπτεμβρίου ψήφισαν 146.635 άτομα (λίγο λιγότεροι από την εκλογή Τσίπρα). Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε το 45,47%, που μεταφράζεται σε 51.615 ψήφους.
Αντίστοιχα, η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε το 36,21% και 41.098 ψήφους.
Ο Νίκος Παππάς έλαβε το 8,64% και 9.804 ψήφους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε το 8,4% και 9.533 ψήφους, ενώ τέλος ο Στέφανος Τζουμάκας έλαβε το 1,28% και 1.457 ψήφους.
Με απλά μαθηματικά, με τις ψήφους του Τσακαλώτου η Αχτσιόγλου (που είναι οι πιο αριστεροί υποψήφιοι) πιάνει τον Κασσελάκη και μένουν περίπου 11.000 ψήφοι Παππά και Τζουμάκα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ψηφοφόροι του Ευκλείδη θα ακολουθήσουν τον Κασσελάκη. Για αυτούς του Παππά και του Τζουμάκα δεν μπορεί κανείς θεωρώ να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Ειδικά του Παππά γέρνουν μάλλον προς τον Κασσελάκη.
Συνεπώς, είτε ο Κασσελάκης θα νικήσει σχετικά άνετα με στήριξη από τους πιο κεντρώους συνυποψήφιους, είτε θα πάμε σε ντέρμπι, αν υποθέσουμε ότι οι ψήφοι θα μοιραστούν.
Στα... ΣΥΡΙΖΑίικα μαθηματικά υπάρχει βέβαια μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν αυτήν την Κυριακή αλλά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν την επόμενη.
Τι θα πράξουν άραγε;
Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι θα φέρουν τελικά οι μαθηματικές πράξεις και άσχετα με το τι γνώμη έχει ο καθένας για τον Στέφανο Κασσελάκη, η πρωτιά του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία τεράστια έκπληξη. Μοιάζει με ένα κοινωνικό πείραμα που είχε ένα εντυπωσιακό και αναπάντεχο αποτέλεσμα.
Ένας άνθρωπος με μηδενική συμμετοχή στο κόμμα όλα τα προηγούμενα χρόνια, μόλις όγδοος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς την παραμικρή επιρροή προεκλογικά, εμφανίζεται ένα μήνα πριν από τις εσωκομματικές διαδικασίες και... σαρώνει.
Μην ξεχνάμε πως τα Αριστερά κόμματα έχουν όργανα που παραδοσιακά ελέγχουν τις εξελίξεις και δίνουν τις γραμμές. Τι συνέβη λοιπόν με τον (ξέμπαρκο εφοπλιστή) Κασσελάκη;
Μπορεί κανείς να υποθέσει διάφορα σχετικά με το ποιοι τον στήριξαν και αν τελικά το «σύστημα Τσίπρα», που είναι ισχυρό στον ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε μεγάλη ώθηση. Και δεν είναι απαραίτητο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι να τον στήριξε. Ο Κασσελάκης και η ομάδα του φρόντισαν όμως, δαπανόντας και πολλά λεφτά, να δοθεί αυτή η εντύπωση και ο κόσμος πίστεψε πως αν ψηφίσει Στέφανο θα έχει μαζί και τον Αλέξη.
Επίσης, φαίνεται πως έφερε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ κόσμο που δεν ψήφισε καν το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Είχαμε επισημάνει προ ημερών πως αν ο Κασσελάκης καταφέρει να οδηγήσει στην κάλπη κόσμο από άλλους πολιτιικούς χώρους, τότε η πλάστιγγα μπορεί να γύρει υπέρ του. Φαίνεται πως τα κατάφερε.
Με τον Τσίπρα να... πλανάται πάνω από την υποψηφιότητά του, τον Πολάκη να σιγοντάρει (στα Σφακιά πήρε 90%) και τα... μαγικά των social media έφτασε στο εντυπωσιακό 45%, που τον χρίζει φαβορί για το δεύτερο γύρο.
Για να το πούμε με χιούμορ (που μας επιτρέπει να λέμε τα πιο ουσιώδη), ας παραφράσουμε τον Ελύτη: “Εάν αποσυνθέσεις τον Κασσελάκη σου απομένουν ένας Τσίπρας, ένας Πολάκης και τα social media. Που σημαίνει: με άλλα τόσα τον ξαναφτιάχνεις".
Αν δεν υπάρξει ανατροπή και τελικά κερδίσει ο Κασσελάκης, προφανώς θα μιλάμε για έναν «άλλον ΣΥΡΙΖΑ». Το κόμμα θα γίνει κάτι τελείως διαφορετικό, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί βέβαια και μία διάσπαση «για το καλό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr