Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η μεγάλη κόντρα ξέσπασε μετά τις φωτιές σε Ρόδο και Έβρο, όταν το Εθνικό Αστεροσκοπείο εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία ανάφερε πως με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων.
Η ανακοίνωση δεν έκανε καμία αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης, απλώς οι επιστήμονες παρέθεσαν τα διαθέσιμα στοιχεία. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν τότε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι… πολιτικοποιημένο.
Κι ύστερα ήρθαν οι πλημμύρες
Τα γραπτά μένουν και το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποδεδειγμένα είχε δώσει πρόγνωση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, στις 3/9 το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρουσίασε προγνωστικά δεδομένα που έδειχναν πως μια μεγάλη περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί περισσότερα από 200 mm βροχής με μέγιστες τιμές άνω των 500 mm στις ορεινές περιοχές.
Το μεσημέρι της Δευτέρας (4/9) η πρόγνωση αυτή επικαιροποιήθηκε προς το χειρότερο και έγινε πιο συγκεκριμένη, τόσο για την Καρδίτσα όσο και για το Πήλιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει "αρνητής" του Αστεροσκοπείου, καθώς δεν παραδέχεται πως είχε αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή της, ενώ τα είχε ολόκληρη η Ελλάδα. Είναι απορίας άξιο τι λέει για αυτό η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Είχε αντίστοιχη πρόβλεψη; Είχε ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους; Προς το παρόν... μούγκα.
Ο καθηγητής του ΜΙΤ Θεμιστοκλής Σαψής, που δεν εργάζεται στο Αστεροσκοπείο, δήλωσε πάντως πως εφόσον υπήρξε πρόβλεψη, έπρεπε να είχε γίνει προληπτική εκκένωση και κάλεσε την Πολιτική Προστασία να δημιουργήσει έναν τέτοιο μηχανισμό πρόγνωσης.
Παρά τις επικρίσεις, το Εθνικό Αστεροσκοπείο συνεχίζει φυσικά τη δουλειά του και επιβεβαιώνει πως η ποσότητα της βροχής που έπεσε ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά. Κάτι που φυσικά επικοινωνεί και η κυβέρνηση, η οποία προκειμένου να αποφύγει την κριτική για τις πλημμύρες και τις χαμένες ζωές, παρουσιάζει το φαινόμενο ως "μοναδικό".
Ο Μάκης Βορίδης επαναλαμβάνει διαρκώς πως καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει 500 τόνους βροχής ανά στρέμμα. Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Θα ξαναχτίσουμε τα χωριά, τις πόλεις και τις υποδομές με τα προ Ντάνιελ δεδομένα ή είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τα νέα ακραία δεδομένα που προέκυψαν;
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο βγαίνει μπροστά και πάλι, επισημαίνοντας πως ο Ντάνιελ δεν θα ξαναέρθει σε.... 16.000 χρόνια όπως είπαν κάποιοι.
Το Αστεροσκοπείο, ο καθηγητής του ΜΙΤ Θεμιστοκλής Σαψής και πολλοί ακόμα διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το ακραίο αυτό φυσικό φαινόμενο έχει εξήγηση (κυρίως την άνοδο της θερμοκρασίας στη θάλασσα της Μεσογείου) και εντάσσεται σε όσα φέρνει μαζί της η κλιματική αλλαγή.
Το πότε θα ξαναέρθει ο Ντάνιελ δεν μπορεί κανείς να το πει με απόλυτη σιγουριά, αλλά σίγουρα θα ξαναέρθει. Σε 5, 10, 15 χρόνια. Θα ξαναέρθει. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο προειδοποιεί πως όσοι νομίζουν πως η κακοκαιρία αυτή θα επανέλθει σε χίλια χρόνια γελιούνται. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά η ελληνική Πολιτεία να μην κλείσει τα αυτιά της στους επιστήμονες. Η απάντηση στην κλιματική κρίση δεν είναι ούτε η άρνησή της, ούτε η μοιρολατρία. Πρέπει να δράσουμε, στο μέτρο του δυνατού.