Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποδειχθεί ανίκανη να ελέγξει τις πρακτικές καρτέλ σε ένα πλήθος κλάδων στην ελληνική αγορά. Διαχρονικά. Όμως τώρα με το κύμα ακρίβειας το κακό έχει παραγίνει. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, σούπερ μάρκετ, εταιρίες τροφίμων, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές εταιρίες και πλήθος άλλων μικρότερων κλάδων συντονίζονται μεταξύ τους εις βάρος των καταναλωτών. Ο Πρόεδρος της εταιρίας Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης δήλωσε δημόσια την περασμένη εβδομάδα: “ Αυτό που επικρατεί στην αγορά είναι το ποιος πρώτος θα πάρει τα λεφτά του καταναλωτή” και εστίασε το πρόβλημα στις εταιρίες τροφίμων. Εξήγησε δε ότι προεξοφλούν αύξηση του κόστους ενέργειας και την περνάνε στις τιμές πριν ακόμη συμβεί. “Αν γενικευτεί ο πόλεμος και πάνε τα καύσιμα στα 300 ευρώ αυτό είναι μια άλλη παράμετρος. Σήμερα είναι στα 85 δολάρια το βαρέλι και η πρόβλεψη για 300 ευρώ είναι ανέντιμο να υπολογίζεται σήμερα”, είπε.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επετέθει ευθέως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε ευθέως πως η ΕΑ και ο πρόεδρός της κ. Ιωάννης Λιανός δεν έχει επιβάλει ούτε ένα πρόστιμο στις εταιρείες τροφίμων, ενώ η κυβέρνηση της ζητάει διαρκώς να κάνει ελέγχους στην αγορά.
«Εμείς θέλουμε ελέγχους και ένα πρόστιμο δεν έχει μπει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων, το τελευταίο διάστημα, για τις τιμές», ανέφερε.
Επεσήμανε δε, ότι δεν είναι δουλειά της Επιτροπής να μας λέει ότι είμαστε οι πιο ακριβοί, δουλειά της είναι να ελέγχει τις τιμές και να επιβάλει πρόστιμα.
Οι τιμές των τροφίμων είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για όλα τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα οικονομικά.
Πέραν αυτών όμως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα “κόλπα” των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και των παρόχων ίντερνετ, που ενώ υποτίθεται ότι παρέχουν γρήγορες συνδέσεις χρεώνοντας τις υπερβολικά, τελικά οι ταχύτητες του Ίντερνετ στην Ελλάδα είναι ταχύτητες “σαλιγκαριού”. Ούτε μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια στα μηδενικά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις ταμιευτηρίου όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτά ξεπερνούν το 3% και φθάνουν πολλές φορές και στο 5%, ιδιαίτερα για τα μικρότερα ποσά. Στην Ελλάδα οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο 3% στις καταθέσεις άνω των 200 χιλιάδων Ευρώ και εφόσον είναι κλειστά τα χρήματα τουλάχιστον για 2 χρόνια. Στο Ταμιευτήριο που βρίσκεται το 90% των καταθέσεων με μικροποσά κάτω των 2.000 ανά κατάθεση, το επιτόκιο είναι μηδέν. Οι δε χρεώσεις για οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή, είναι αδιανόητα υψηλές και εντελώς ανεξήγητες. Καμία αρχή όμως, ούτε η Κεντρική τράπεζα, ούτε η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει για να διορθώσει αυτή την απαράδεκτη εκμετάλλευση των καταθετών. Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή, είναι αστείο και να συζητάμε. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει στις διάφορα υποτιθέμενα Ανεξάρτητες Αρχές ότι στη λέξη Ανεξάρτητες υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο και ότι μπορούν και πρέπει να κινούνται και να δρούν ανεξάρτητα και να επιβάλουν πρόστιμα σε όποιον παραβαίνει τους κανόνες.
Η κυβέρνηση διαθέτει τον τρόπο παρέμβασης στις ανεξάρτητες αρχές, τις οποίες μπορεί αν θέλει να ελέγξει όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διορίσει τους επικεφαλής τους. Η δε αντιπολίτευση θα έπρεπε να ωρύεται από τα έδρανα της Βουλής και τα κανάλια, με επιχειρήματα και συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με γενικότητες. Η ύπαρξη ενός παρατηρίου τιμών στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικά να διεκδικήσει την κυβέρνηση είναι απαραίτητη. Και ο ρόλος του, αν καταφέρει να ενημερώνει με συγκεκριμένα στοιχεία και να υποδεικνύει τις εταιρίες που ασκούν κακές πρακτικές, θα είναι εξαιρετικά σημαντικός και θα το ευνοήσει και πολιτικά.
Δυστυχώς όμως, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν τη δουλειά τους, απλώς περιμένουν να κουραστεί ο κόσμος από την εκάστοτε κυβέρνηση για να “έρθει η σειρά τους”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr