Αν ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση, θα είναι μια πολιτική απόφαση που θα διευκολύνει και εμάς και τους Ευρωπαίους.
Με την δόση αυτή όμως, δεν τελειώνουν όλα. Δεν τελειώνει η ύφεση στην Ελλάδα, δεν λύνεται το πρόβλημα του ελλείμματος, δεν γίνεται βιώσιμο το χρέος μας, δεν επέρχεται η ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή δεν θα εφαρμοσθούν αυτόματα. Χρειάζεται επιμονή και αποφασιστικότητα απο την κυβέρνηση, χρειάζεται πίεση προς την δημόσια διοίκηση, χρειάζεται υπομονή και κατανόηση απο την κοινή γνώμη.
Πάνω απο όλα όμως, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται αποδοχή απο τον λαό.
Ο λαός δεν έχει πεισθεί οτι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα φέρουν καλύτερες μέρες. Δεν έχει καν πεισθεί οτι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Ο λαός συστηματικά "παραμυθιάζεται" απο την αντιπολίτευση - όπως γινόταν εξάλλου επι δεκαετίες και απο αυτούς που σήμερα κυβερνούν - οτι "υπάρχουν λεφτά". Οτι υπάρχουν άλλες λύσεις. Οτι μπορούμε να ξαναγίνουμε όπως πρίν. Και το χειρότερο, οτι είχαμε δίκιο, οτι είμαστε τα θύματα μιας διεθνούς συνομωσίας, οτι οι ξένοι ζήλεψαν τον παράδεισο μας και θέλησαν να τον καταστρέψουν. Όλα αυτά ασφαλώς είναι γελοία ψέμματα.
Η αλήθεια είναι οτι η ευημερία μας ήταν πλαστή, οτι στηριζόταν σε δανεικά που δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε και οτι απέχουμε πάρα πολύ απο το να είμαστε ένα σύγχρονο δυτικό κράτος. Δεν θέλει και πολύ άλλωστε για να το καταλάβει κανείς αυτό, όταν ακούει τις δηλώσεις οργισμένων βουλευτών της άκρας δεξιάς και της αριστεράς οι οποίες σχετίζονται όλες με ... γαμήσια!
Η χώρα πρέπει να αρχίσει να συνέρχεται. Και για να συνέλθει πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μερικά βασικά.
Πρέπει να συμφωνήσουμε οτι οι Νόμοι θα τηρούνται. Και για να το συμφωνήσουμε αυτό πρέπει να δούμε οτι πράγματι τηρούνται. Διότι σε πολύ μεγάλο βαθμο η απειθαρχία των Ελλήνων για τους Νόμους οφείλεται στο οτι δεν ισχύουν για όλους. Δεν ισχύουν για διάφορους "ισχυρούς" είτε αυτοί είναι εγκληματίες της νύχτας, είτε επιχειρηματίες της ημέρας, είτε πολιτικά πρόσωπα. Η αλλαγή λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει με την εφαρμογή των Νόμων.
Πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε στο βασικό ερώτημα αν θέλουμε να ανήκουμε στη Δύση, αν θέλουμε να γίνουμε δυτικό κράτος, αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη. Και για να το συμφωνήσουμε αυτό, δεν χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα. Χρειάζεται όμως να εξηγηθούν τα υπέρ και τα κατά, να περιγραφεί το τι θα συμβεί αν φύγουμε απο την Ευρώπη και (όσο και αν φαίνεται παράξενο στους αναγνώστες του Reporter που μάλλον φιλοευρωπαίοι είναι ) τι θα συμβεί αν μείνουμε στην Ευρώπη. Τι θα συμβεί αν εφαρμοσθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν απο τη Βουλή. Πώς θα ξεφύγουμε απο την ύφεση και πώς θα περάσουμε στην Ανάπτυξη. Και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να συμβεί αυτό.
Διότι η αλήθεια είναι, πως όλοι μας λένε οτι πρέπει να περάσουν τα μέτρα για να πάρουμε τη δόση. Δεν μας έχει πεί κανείς τι θα γίνει μετά. Όλοι μιλάνε για ανάσες. Και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μια ανάσα ζήτησε απο τους Ευρωπαίους να μας δώσουν. Και λοιπόν την ανάσα την πήραμε. Τώρα τι κάνουμε;
Για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει καταρχήν τα τρία κόμματα που κυβερνούν, να υιοθετήσουν κάποια απο τα μέτρα που ψήφισαν. Όχι όλα, αλλά αυτά που θεωρούν σωστά. Να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί είναι σωστά αυτά τα μέτρα, γιατί πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, γιατί πρέπει να πληρώνονται οι φόροι, γιατί πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα, γιατί πρέπει να ανοίξουν οι αγορές. Και στο κάτω κάτω, για να θέσω και ένα ερώτημα: Γιατί, πράγματι, πρέπει να γίνουν όλα αυτά, αν δεν φέρουν αλλαγή στην οικονομία και στην κοινωνία και φέρουν μόνο φτώχεια;
Όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν. Απλά, κατανοητά και ταυτόχρονα αναλυτικά.
Ο λαός πρέπει να ξέρει γιατί γίνεται ότι γίνεται. Και αυτό που γίνεται πρέπει να γίνεται για να δούμε καλύτερες μέρες, όχι χειρότερες.
Το μνημόνιο γράφει οτι "ανήκει στην Ελλάδα". Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει είναι δική μας περιουσία, δεν επιβάλλονται απο την τρόικα ούτε απο τους εταίρους.
Μέχρι στιγμής τα τρία κόμματα που κυβερνούν απορρίπτουν το μνημόνιο. Λένε στον λαό οτι δεν το υιοθετούν, οτι δεν το αποδέχονται, οτι αναγκάζονται απο την τρόικα να πάρουν αυτά τα μέτρα για να μην πτωχεύσουμε. Ενώ εφαρμόζουν τα πιο σκληρά αντιλαικά μέτρα, παράλληλα μας "σφυρίζουν στο αυτί" οτι διαφωνούν. Στην ουσία, η κυβέρνηση ηγείται της αντιμνημονιακής πολιτικής ενώ εφαρμόζει το μνημόνιο.
Αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά. Καμία αλλαγή, καμία μεταρρύθμιση δεν θα πετύχει, τίποτα δεν θα μας βγεί σε καλό, αν πιστεύουμε οτι τα μέτρα αυτά είναι λανθασμένα. Η κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει τα μέτρα που θεωρεί σωστά και να βρεί άλλα εναλλακτικά για όσα θεωρεί οτι είναι λάθος. Και να προσδιορίσει το πώς και το πότε θα βγούμε απο αυτό το λούκι.
Τότε μόνο θα αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις να αποδίδουν και θα δούμε στο μέλλον κάποια στιγμή, μια άσπρη μέρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr