Το πρόβληλα του πλήγματος που θα δεχθεί ο τουρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό, αφορά και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που θα υποστούν ενδεχομένως και μεγαλύτερες ζημιές.
Και με το φάσμα αυτό της κρίσης του τουρισμού να παρουσιάζεται, αναδύονται και άλλα ενδεχόμενα προβλήματα για τις οικονομίες που στηρίζονται στον κλάδο, με πιθανές επιπτώσεις μακροχρόνιες. Όπως ο κίνδυνος επιθετικών εξαγορών εξασθενημένων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ή τουριστικών «φιλέτων» στην Ελλάδα και αλλού.
Εν όψει αυτού του κινδύνου, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, πρότεινε τη σύγκληση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μιας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον γάλλο επίτροπο, ο τομέας «θα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του κυρίως από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να δουν στην σημερινή κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή». Και υπό αυτό το πρίσμα ο ίδιος δηλώνει: «Σε αυτό θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή μαζί με τα κράτη-μέλη, προκειμένου τα εργαλεία μας επίβλεψης των ξένων επενδύσεων να βρίσκονται σε συναγερμό».
Είναι μία ένδειξη για το βάθος των προβλημάτων που απειλούν την Ευρώπη και για την ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής αναθεώρησης πρακτικών και μέσων αντίδρασης…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr